Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Топъл обяд по време на кризата ще получават 150 нуждаещи се от Добрич

Стартират дейности по проект „Целево подпомагане с топъл обяд в Община град Добрич“ по целева програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация – 2020 г.“ На телефони - 0895 24 24 93 или 058/601 686 може да се подава информация от и за лица попадащи в целевите групи в рамките на работния ден от 8.00 до 16.30 часа до обедните часове на 24.04.2020 г. При наличие на свободни места, информация може да се подава и след тази дата. Списъците ще бъдат публикувани в интернет – страницата на Община Добрич на 24 април до 17.00 часа.  Програмата се финансира от национания бюджет чрез Агенция за социално подпомагане.

Целта на проекта е подпомагане на уязвими лица от целевите групи в период на обявено извънредно положение на територията на Република България в условията на световна пандемия. С цел опазване на рисковите групи и спазване на противоепидемичните мерки ще се предоставя топъл обяд и съпътстваща подкрепа. Предвижда се още осигуряването на съдействие при пазаруване на най-необходимото – лекарства и хранителни продукти, в ежедневието на целевите групи. То ще допринесе за изпълнение на заложените в страната противоепидемични мерки, ще се ограничи потокът на хора и ще се подпомогнат и осигурят най-нуждаещите се.

По проекта ще бъдат подпомогнати 150 представители на целевите групи за периода от 27 април до 15 юни.

Целевите групи са:

• Лица с ниски доходи, под линията на бедност, определена за страната, за времето, в което са поставени под задължителна карантина. 

• Уязвими лица, в това число и възрастни над 65 години, без доходи или с доход под линията на бедност, определена за страната, които живеят сами и нямат близки да се грижат за тях и в условията на извънредното положение, обявено за страната, не са в състояние да си осигурят прехраната. 

• Лица, кои поради възрастта си поради трайно увреждане или в резултат от заболяване не могат да се самообслужват и не могат да осигурят сами или с помощта на близките си своите ежедневни потребности от храна.

След приключване приема на документи, комисия сформирана със заповед на кмета, ще извърши подбор от подадената информация в съответствие с указаните целеви групи по проекта и ще изготви поименни списъци на одобрените потребители и чакащите резерви. Те ще бъдат публикувани на официалния сайт на Община град Добрич на 24 април.

c