Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Педиатър от Добрич: Има деца, които не са консултирани от февруари

Родители се обаждат и питат ще има ли детски консултации, защото има деца, на които от февруари, за съжаление, не сме им правили консултации, съответно и ваксини. Това сподели за Про Нюз Добрич общопрактикуващият лекар от Добрич д-р Желка Керанова, която е педиатър. Тя обясни, че още няма създадена организация за провеждането на детските консултации, тъй като заповедта на министъра на здравеопазването е от снощи, а днес е първият работен ден. По думите й пред кабинетите на джипитата в Диагностично-консултативен център I в Добрич няма струпване на пациенти, спокойно е.

Д-р Керанова обясни, че обикновено правата и възможностите са делегирани на Регионалните здравни инспекции и вероятно днес с техни представители ще бъде обсъдено как да се провеждат детските консултации. „Трябва да помислим как това ще стане технологично, те да са във вторник и четвъртък и през това време да не се преглеждат други пациенти, изисква се време за организация”, каза лекарят. По думите й освен да се направи график трябва да бъде прозвънено на родителите на всички деца, защото детските консултации се провеждат по определени правила.

Друг обаче е въпросът, и аз го казвам съвсем отговорно като педиатър с 45 години стаж – как ще правим ваксини сега, като има пандемия, изрази притеснението си д-р Керанова. „При епидемия не правим ваксини, а при наличието на пандемия каквито и коридори и завои да има, аз си мисля, че някак си си противоречим. Това е моето мнение”, сподели лекарят.

Около 600-700 са пациентите на д-р Керанова до 18-годишна възраст. Децата под 1 година, които подлежат на детска консултация, са около 40.

c