Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Един народ поиска да живее в свобода - 144 г. от Априлската епопея

На 20 април 1876 г. в Копривщица избухва Априлското въстание. Благодарение непримиримостта на обреклите живота си за Свободата, с цената на хиляди жертви, България отново се връща на картата на Европа.

Решението за избухването на въстанието е взето от Гюргевския революционен комитет. По онова време българските земи са разделени на пет революционни окръга – Търновски, Сливенски, Врачански, Пловдивски и Софийски.

Подготовката за въстанието трае само няколко месеца. Фактически, въстанието най-масово избухва в първи Търновски окръг, където водач е Стефан Стамболов - бъдещият министър-председател на България, както и в четвърти Пловдивски окръг, където е водено от Панайот Волов и Георги Бенковски.

Въстанието избухва преждевременно - на 20 април. При опит да бъде заловен Тодор Каблешков, жителите на Копривщица се вдигат на оръжие и убиват местния мюдюрин. Каблешков написва своето прословуто „Кърваво писмо“, което е изпратено на Бенковски в Панагюрище. Това и поставя началото на кървавата Априлска епопея. Останалото е история…

Въстанието е потопено в кръв. Въпреки масовите и нечовешки жестокости и зверства над невинно население, извършени от Османската войска - в Батак, Перущица, Клисура, Панагюрище и др., събитията вкарват в Европейския дневен ред т.н. Български въпрос.

На страната на българската кауза застава обществеността в считаните на двете най-могъщи империи по онова време – Русия и Великобритания. След вестта за извършените античовешки жстокости по българските земи, последват масови митинги и събрания в подкрепа на поробените българи. Това се случва в най-големите английски и руски градове.

Свободата за българите идва след две от най-мрачните години в най-новата история на страната - след като официално Русия обявява война на Османската империя.

Енергията, насъбрана в годините на вековно робство, е запалена и нищо не е в състояние да върне започнатото от Априлските въстаници. Днес - 144 години след началото на Априлската епопея, има българска държава, има и нови предизвикателства. Паметта за отдалите енергията и живота си е жива.

Времева аналогия не е възможна между призивите #ОСТАНЕТЕ У ДОМА и #СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ.

c