Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Днес е първият от Светлите дни след Възкресение

Днес, на втория ден след еликден, започва Светлата седмица - време, в което се прославят светите апостоли и Света Богородица.

След Страстната седмица следва Светлата. Нарича се още и Томина неделя. Възкресението на Христос донася просветление за всички, в това число и на апостол Тома - един от дванайсетте апостоли на Иисус, който не повярвал на Христовото Възкресение. Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло на Иисус Христос се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Христос.

Осем дни след Възкресението Иисус Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и помолил Бог да му прости. Оттогава останало и нарицателното Тома Неверни, а неделният ден от Светлата седмица се нарича Томина неделя.

Вторият ден на Великден се нарича Светли или "разтурни" понеделник, свързан с обичая "размятване на яйца" за предпазване от градушка и за плодородие. В някои села на Казанлъшко и Габровско на втория ден от Великден младите се събират на някоя поляна, застават едни срещу други и търкалят помежду си червени яйца.

В Светли вторник и сряда се благославят св. Богородица, Св. архидякон Стефан и Св. Андрей, в Светли четвъртък - Св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък - Св. ап. Петър, а в Светла събота - Св. Йоан Кръстител. Седмицата завършва с втората пасха на Томина неделя. Тя поставя завършека на великденския празничен цикъл.

Тази седмица се нарича и празна, защото според народните вярвания в седмицата след Великден не бива да се работи нищо. Светлата седмица е първата от поредица недели, когато тази светла вест, че човеците отново ще могат да се върнат в рая, откъдето са изгонени, трябва да достигне до всички.

c