Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Великден е! Христос воскресе!

Имен ден празнуват Велико, Велика, Велик, Величка, Величко, Велин, Велислав, Велка, Велко, Вельо, Вили, Витан, Паскал, Паско

Великден е! Денят, в който християните честват Възкресението на Сина Божи Иисус Христос. Децата се радват и се чукат с боядисаните яйца, хапват козунак.  Душите ликуват от Възкресението!

Днес е третият ден, в който след като Христос е разпнат на кръст и погребан, възкръсва. Приживе Исус Христос нееднократно предсказва разпъването си на кръста и Възкресението. Когато на третия ден след погребението Му Мария Магдалена отива с други жени в гробницата, за да намаже тялото на Исус с благовонни масла, каквато е била традицията, я намира празна.

Великден се празнува в продължение на три дни. Честването на Възкресението  Христово започва в първите минути на неделния ден. В храмовете се събират хора на празничната тържествена литургия, носят запалени свещи, а след службата всички се поздравяват: „Христос Воскресе! - Во истину воскресе!” Към 11 часа на Великден започва службата Второ Възкресение, която продължава около час и половина.

Празникът се пренася у дома, където се събира фамилията. Младите обикновено отиват на гости при родителите си. На трапезата, наред с боядисаните яйца и козунака се поднася пролетна салата и печено агне, с което се ознаменува краят на дългия пост.

Седмицата след Великден се нарича Светла, заради светлината, която Иисус Христос внася в живота ни.

Заради пандемията тази година няма да можем да посрещнем Възкресението с най-близките си хора. Важното е обаче да помним, че в църквата или от дома, истинското съпреживяване на празника е невидимо за очите.

Христос воскресе!

c