Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Виртуозният пианист от Добрич Светослав Тодоров с уникално музикално послание

Един от най-талантливите млади български музиканти ни подарява частица от таланта си. Светослав Тодоров е от Добрич, живее в Лондон и е завършил с отличие магистратура по пиано в Кралския музикален колеж и Manhattan School of Music.

В условията на глобална пандемия и в навечерието на Великден с музика той записа уникално музикално послание, с което ни казва "Спокойно, всичко ще бъде наред".

„Призовавам ви в тези трдни времена да си остаете вкъщи и си пуснете това, което ще ви изсвиря“, казва виртуозният пианист, а видеото си е озаглавил „Светослав и нотите на надеждата“. Той е избрал българска песен, която представя в кросоувър с Йохан Себастиан Бах.

Заедно със свои колеги, музиканти от шест континента, възпитаници на най-добрите музикални школи по света, стартира глобалната платформа за обучение по музика. Идеята на планформата е да даде шанс на ученици от цял свят да се учат с жива връзка директно и да черпят вдъхновение от опита им.

В условията на глобалната пандемия от Covid-19 виртуозът от Добрич ще дава и безплатни онлайн уроци по пиано по време на карантината. Това обяви той днес, като сподели, че е повлиян от един от своите учители Стивън Осборн. Записванията за седмичните уроци ще се правят на имейл info@starplatform.org. Изисква се начално ниво на владеене на пиано.

В отговор на въпрос на Про Нюз Добрич как като творец посреща предизвикателството, каквото е пандемията и социалното дистанциране, Светослав Тодоров отговори: „Това предизвикателство се отнася за поне 80% от хората по цял свят. Но въпреки настоящите и бъдещите трудности, аз вярвам, че това е необичаен момент за човечествтото, който ще ни накара да си преосмислим взаимоотношенията, да станем по-добри и да разберем завинаги, че ние, като част от цялото население на Земята, трябва да се научим да живеем съвместно и да се помагаме. На Острова мерките са сериозни, но тук имат по-различен подход към цялата ситуация. Всеки има право да има едно спортно занимание на ден извън дома и максимално да се намали седмичното посещение на супермаркети. Масово хората, включително и аз, работим от вкъщи и следваме указанията на оперативния щаб. Харесва ми, че има страхотен ентусиазъм, че всички заедно ще се справим и преминем през това. Всеки четвъртък вечер в 20 ч. всички излизаме на балконите и пред къщите и ръкопляскаме на медиците. Мисля, че това се случи в България дори преди това, което е страхотно. Но всички разчитат един на друг и на личната отговорност към околните. Тъй като епидемията тук, и особено в Лондон е своя пик. Слава Богу, България доста рано обявиха извънредно положение и към момента се моля ситуацията да не ескалира и всички да сме търпеливи и отговорни.

Всички заедно можем да се справим като даваме личен пример и сме отговорни. И в този момент виждаме, че културата, духовността и възпитанието са спасението, което ще ни даде сили да преминем заедно през едно от най-големите изпитания в новата ни история.

Светослав сподели, че подготвя голям собствен музикален проект, който отнема време, и пандемията е възможност да се съсредоточи върху него, както и в световната си онлайн платофрма, коята идва с изцяло нова концепция съвсем скоро.

„Пожелавам на хората да сме задружни, търпеливи и отговорни! Великден е чудесен празник, чрез който можем да изразим духовността си с вяра, където и да сме, без да е нужно да го покажем в църковен храм, а скромно пред семейната икона“, сподели още музикантът, който посреща празника в изолация в дома си в Лондон.

https://www.facebook.com/BraveStoriesMedia/videos/603616650226701/UzpfSTE1MzgxNjM3OTY0OTk4NTQ6MjU0MTQxODU3NjE3NDM2Ng/
c