Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Слънчево и топло на Великден, рязка промяна от понеделник

Днес - на Велика събота, времето ще бъде предимно слънчево. След обяд над северните и планинските райони ще има временни увеличения на облачността. Ще остане сухо - без валежи.

В западната половина на страната ще духа слаб северозападен, в източните райони - до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат в интервала от 22° и 27°, по-ниски по крайбрежието на морето. За вътрешността на района на Добрич максималните стойности ще се между 22° и 24°. Малко по-ниски ще са край морето - 18°-22° . Там също ще е слънчево, с умерен, предимно североизточен вятър. Температурата на морската вода е 11°-12°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Над планините ще преобладава слънчево време, след обяд с временни увеличения на облачността, но ще се задържи без валежи. Ще духа слаб, по билата умерен северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 16°, на 2000 метра – около 8°.

Атмосферното налягане слабо ще се понижи и ще бъде близко до средното за април.

Днес слънцето изгрея в 06:41 часа и ще залезе в 20:11 часа. Продължителността на деня е 13:30 часа.

Хубавото и почти лятно време - за района на област Добрич, ще се задържи и през празничния Великден. Ще е слънчево и тихо. Вятърът ще е все още с южна посока, като в следобедните часове ще се усили до умерен. Малко преди полунощ, студен атмосферен фронт, нахлуващ от запад, ще достигне и Североизточната част на страната.

От ранните часове на понеделник ще започне трайно захлаждане. През първата половина от новата седмица, на повечето места максималните температури ще са с над 10 градуса по-ниски, в сравнение с тези през уикенда. Едва в края на април, температурите ще се повишат и ще са близки до средните стойности за месеца.

Графика: НИМХ

Краткотрайни превалявания ще са възможни само на отделни места - на 20 април. През първите три дни от следващата седмица, вятърът ще се преориентира от източна четвърт и ще се усили. С пориви на вятъра (6-7 м/с) около обяд, когато е възможно и да превали. Сухо и без валежни стойности ще бъде времето над региона - до края на месец април.

Синоптична прогноза за времето над останалата част от страната.

От понеделник ще започне промяна на времето. Вятърът ще се ориентира от североизток, ще се усили и с него ще нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи, ще започнат валежи от дъжд, на повече места след обяд и през нощта срещу вторник, значителни по количество - в Югозападна България. Във вторник и сряда вятърът ще остане от североизток, но ще отслабне. Застудяването и валежите ще продължат, във високите полета в Западна България дъждът ще се примесва и временно ще преминава в сняг. На по-малко места ще вали в северните и източните райони от страната. В четвъртък и петък вероятността за валежи е по-малка. Облачността ще се разкъсва, но ще остане предимно значителна. Температурите ще се повишат слабо.

Карта: НИМХ

Източник: НИМХ

c