Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Отец Иван: Широко отворени са вратите на храмовете в Добрич и духовната околия

Добре дошъл е всеки, който на Великден дойде в храма, обяви пред Про Нюз Добрич архиерейският наместник на Добричката духовна околия.

Православните християни празнуват Великден в неделя. Заради пандемията от коронавирус в повечето страни службите ще се проведат в празни храмове. В България те ще бъдат на открито. Българската православна църква (БПЦ) реши, че няма да затваря храмовете за вярващи, но празничните служби ще се проведат пред храмовете, където хората са длъжни да спазват дистанция от два метра. Независимо че храмовете остават отворени за Великден, БПЦ все пак се ангажира да ограничи струпването на вярващи на празничните литургии. 

Във връзка с извънредното положение и предприетите мерки за социална дистанция на службите в храм „Свети Георги“ през последните дни има между 10 и 20 миряни, обясни отец Иван. Снощи след опелото със светата Плащаница е извършена лития около храма, която започва в края на Великото славословие, при изпяването на последното "Светий Боже".  След това тя е прибрана в Светия олтар, както се полага. На службата днес също е имало десетина вярващи. Довечера не очаквам повече от 20, каза отец Иван.

Днес от 10 до 12 часа е извършена пълна дезинфекция на цялата църква. Включили са се 12 души, мъже, църковни настоятели на храма.  През деня ще се пуснат вентилаторите, за да се проветри.

„Довечера в 22 часа ще отворим църквата. Който иска, може да дойде да запали свещичка, ако е уморен и не може да чака. В 23,45 часа ще излезем с Благодатния огън. Двама благочестиви християни от Добрич пазят огъня от миналата година. Имат две кандила, като едното постоянно гори. Когато трябва да се прави подмяна на фитила, на маслото, се пали другото кандило. В един момент горят и двете. Старото се угася, почиства се и се пали наново. Запазили са огъня от миналата година“, обясни отец Иван Дойчев. От този Благодатен огън ще вземат и останалите храмове в духовната околия.

Точно в полунощ свещениците ще поздравят с „Христос воскресе” събралите се пред храма богомолци. Ще прозвучи Евангелието и тропарът за Възкресение, и радостните възгласи: „Христос воскресе – Во истину воскресе!”

„Половината служба ще бъде пред храма. Там ще  възвестим на целия свят, че нашият Бог Исус Христос възкръсна. Следват песнопения, чете се Евангелие. Около 30 минути след полунощ ще се приберем в храма, защото не можем да изнесем Светия антименс, с който се прави литургията навън. Канонът има специални изисквания за това. Влизаме в църквата и веднага започва Светата литургия, която ще продължи докъм 1,30 часа“, обясни иконом Иван Дойчев.

Утре в 11 часа ще започне службата Второ Възкресение, която продължава до 12,30 часа.

 „Има стари хора, които не могат да вървят и им трябва транспорт. Могат преспокойно от къщи да отправят своята молитва към Бога. Но, има хора, които пращят от сила и се чудят какво да правят. Нека да дойдат в църквата и тази пращяща в тях сила да я изразят в молитва към Бога. Защото всички ние без Бога сме загубени. Ако не е Бог, няма да има народ, няма да има човечество“, сподели още иконом Иван Дойчев.

Вратите на храма ще бъдат широко отворени. Добре дошъл е всеки, който дойде“, каза отецът. Той, като архиерейски наместник, е дал указания в цялата околия службите да са еднакви.

"Пожелавам със здраве да посрещнем най-великия празник Възкресение Господне. На всички желая здраве. Искам да призова да спазваме това, за което държат медицинските работници, за да не се сбъднат мрачните прогнози, че след Великден ще има пик на болните от коронавирус", каза още архиерейският наместник.

c