Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Д-р Йовева: Да опазим семействата си, за да сме заедно на следващия Великден

„Не е страшно, че една година няма да празнуваме Великден, както сме го правили досега. Живот и здраве, ще има много празници, на които да бъдем със семействата си - и Коледа, и Великден. Но, нека тези семейства да бъдат здрави и да ги запазим живи!“, за това призова в навечерието на Възкресение Христово  началникът на Отделението по инфекциозни болести към МБАЛ-Добрич д-р Венета Йовева.

По думите й, в условията на пандемията от Covid-19 се наблюдават две реакции. Едната е на неглижиране, а другата е на страх. Нека да застанем по средата – нито да се паникьосваме и да изпитваме страх, нито да неглижираме и да казваме, че няма такова заболяване. Да спазваме противоепидемичните мерки!, призова още тя.

„Това са неща, които са планувани точно за пандемии, те са отработени. Така че, мерките с дистанцията, носенето на маски, неизлизането от къщи, са нещата, които могат да ни предпазят. Защото това е единственият начин – да не контактуваме със заразени болни. Няма ваксина, няма профилактика. Не можем да вземем някакви лекарства. Така че, единственият начин са противоепидемичните мерки. И нека да ги спазваме, да изпълняваме инструкциите на проф. Мутафчийски“, коментира д-р Йовева. Тя обясни, че в отделението в Добрич, където се лекуват болните с коронавирус, има всички необходими лични предпазни средства - гащеризони, маски, калцуни, ръкавици, шлемове, очила. Осигурени са и нужните медикаменти - хлорохин, а впоследствие и хедроксихлорохин. Те се осигуряват от Министерството на здравеопазването чрез РЗИ.

c