Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Разпети петък е - истинският урок за човечеството

Велики петък е. Денят, в който разпват Исус Христос на кръста

Велики петък е най-мрачният, най-тъжният ден от Страстната седмица. Наричан е още Разпети петък. В този ден Иисус претърпял безброй поругания, мъки, неимоверни страдания. Това е денят, в който го бива осъден на кръстна смърт от посрещналите го с палмови клонки като техен цар - дни по-рано в Йерусалим.

След като издъхва на кръста, на Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, затворена с огромен камък, а на входа й е поставена да пази стража.

На този ден в храмовете се извършва опелото на Христос. На утринната служба се четат дванайсет откъса от Евангелието, които разказват за страданията на Исус Христос. На богослужението миряните са със запалени свещи, символизиращи величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на християните.

На вечерната служба се съпреживява Христовата смърт - изнася се Христовата плащеница, посветена на погребението на Спасителя. Преди началото на службата в средата на храма се издига "гробът" Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащеницата. Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител.

Песнопенията са посветени на страданията и смъртта. Едно от тях се нарича "Плачът на Богородица" и се чете в памет на душевните страдания на Дева Мария, която стояла до кръста на своя син и го призовавала, произнасяйки скръбни слова.

По време на богослужението от олтара се понася плащеницата, с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Извършва се опелото му сред бели цветя. След като се изнесе плащеницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос.

В края на службата свещеникът взима плащеницата от престола и я полага в "гроба" - в центъра на храма. Поклонението на плащеницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара - минути преди пасхалното шествие на кръста.

В петък вярата повелява да не се подхваща каквато и да е работа. Днес постът е особено строг - нищо не се яде, нито нещо да се пие (дори вода). А народът казва, че на Разпети петък и пиле не пее и гнездо не вие. Всяко дихание страда заедно с Богочовека

c