Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Основно земеделски работници и пчелари преминаваха през КПП-тата на Добрич днес

Основно заети в земеделието, както и пчелари, са били пропускани през Контролно-пропускателните пунктове на Добрич днес. Те са напускали основно през КПП-тата на изходите за Ген. Тошево, Балчик, Албена, Шумен, Силистра, установи проверка на Про Нюз Добрич.

Обстановката в почивния ден на изходите на областния град беше спокойна.

Всеки, който е подал неверни данни при преминаване през КПП, подлежи на наказателно преследване. Обвиненията ще бъдат по Наказателния кодекс, а санкциите са лишаване от свобода до 3 години или глоба от 100 до 300 лева, предаде NOVA.

Още в четвъртък от полицията обясниха, че започват внимателна проверка на всички декларации от пропускателните пунктове в последните два дни.

Припомняме, че от МВР подчертаха, че изпълняват заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, която е в сила, не е променяна и гласи, че областните градове се напускат, когато има основание -  упражняване на трудова дейност, здравословни причини, завръщане на постоянен или настоящ адрес. През почивните дни за повечето хора основанието за напускане и влизане с цел отиване на работа отпада.

От министерството преди ден посочиха, че при проверки на случаен принцип на 9 312 декларации в страна е установено, че 641 души са декларирали, че отиват на работа, без да имат сключени трудови договори, а 80 са регистрирани в бюрата за безработни. Целта на изградените КПП-та и проверките е да се запази здравето и живота на хората, полицаите не са там за да наказват и репресират – още веднъж подчерта главният секретар на МВР и призова: нека хората не се опитват да заблуждават полицаите, защото в крайна сметка заблуждават себе си и своите близки.

От МВР предупредиха, че няма да бъдат правени компромиси за посочилите невярна информация в декларациите, които се подават при преминаване през изградените КПП-та на входно-изходните пътни артерии в областните градове.

От 0:00 ч. днес след предложение на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса София беше затворена за автомобили до второ нареждане. До забраната се стигна, след като хиляди автомобили напуснаха столицата в навечерието на великденските празници. По-рано през деня се разбра, че заразените с коронавирус в страната са вече 800 души, а от тях близо 500 души са в София. 

c