Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Дарители на храна за животните търси зооцентърът в Добрич

В условията на глобална пандемия от COVID – 19, основният проблем, пред който е изправен Центъра за защита на природата и животните в Добрич, е осигуряването на храната за животните, сподели за Про Нюз Добрич директорът му Християн Христов.

Заради COVID – 19 Зооцентърът е затворен за посетители, но той не прекъсва своята дейност. Наред с грижата за животните, сега е периодът за откриване на езерата и тяхното почистване, за по-интензивна грижа за дървесната и храстова растителност, за изчистване на онези дребни детайли, за които в забързаното ежедневие и потока от хора, не винаги се намира достатъчно време. Доста са задачите, които стоят пред екипа на Зооцентъра.

Животните се чувстват добре в техния уютен дом, уникален  както за България, така и за Източна Европа. Отглеждат се с много внимание и любов. Свободни са да се наслаждават на топлите пролетни лъчи.  Дори са по-спокойни, тъй като няма посетители.

Мечките са будни от средата на февруари. Всяка седмица им се поръчва храна – плодове и зеленчуци. За тях има специално дарение от швейцарските партньори на институцията -  от Общината в Берн, откъдето е мецаната Берна, са се погрижили за по-богата им диета,  като са изпратили мед и ядки.  

Досега са имали много приятели, които са им помагали за храната за животните. Предвид несигурността на работния пазар в момента обаче даренията са по-малко. Биха се зарадвали на бали сено, бали  люцерна, бали слама във формата на груб фураж. Или на зърнен фураж  -  царевица, пшеница, слънчоглед, слънчогледов шрот, овес.  Това са много важни култури, които поддържат микро флората в стомасите на преживните животни  и имат високи нива на фибри.

„Ако някъде е останал тон-два и някой иска да дари, ние имаме транспорт и се ангажираме да ги вземем, без да натоварваме с това дарителите“ – казва Християн  Христов.

c