Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Болните с коронавирус в Добрич - завърнали се от чужбина

До този момент пациентите с коронавирус, които са лекувани в болницата в Добрич, са българи, завърнали с от чужбина.

„А те продължават да пристигат. Не само в Добрич, а в цяла България.  Ние не знаем какво ще се случи по-нататък във времето – колко ще пристигнат, колко от тях ще бъдат заразени. Колко ще бъдат в тежка форма. Ще съумеем ли като здравна система да ограничим тази инфекция на базата на огнище, за да не се разпространи“, коментира д-р Венета Йовева – началник на отделението за инфекциозни болести към МБАЛ-Добрич, където се лекуват болните с Covid-19.

Там сега се лекува само един болен, който се е завърнал от Англия. Останалите положителни болни са изписани.

В момента ние сме отделение за Covid-19 и работим с командировани лекари и медицински сестри, тъй като в отделението работещи в момента са 1 лекар и 2,5 сестри. Единият е терапевт, другият реаниматор от нашата болница, сестрите са от нервно отделение.

Имаме готовност за по-тежка вълна, имаме план за второ, трето, четвърто инфекциозно отделения. Алгоритми и планове имаме. Какво точно ще стане, никой не може да каже. За Добрич на този етап не може да се говори за нещо заплашително и страшно. Въпреки че, докато продължават да пристигат българи от чужбина, опасности винаги ще има от увеличаване на болните от Covid-19, контактни и т.н., коментира д-р Йовева.

До момента в Добрич има 14 случая на заразени с коронавирус , една жена е в болница във Варна.  В отделението в Добрич са лекувани шестима. Петима от пациентитях са изписани и те са оздравели, клинично здрави – с една отрицателна проба и предстои втора след 28 дни, когато изтича карантинният период. Изписаните са здрави, посочи д-р Йовева.

c