Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Велики четвъртък е!

Чистият четвъртък или Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица. Това е ден за пречистване.

На четвъртия ден от Страстната седмица се припомня Тайната вечеря, молитвата на Христос в Гетсиманската градина, предателството на Юда.

На Велики четвъртък Господ Иисус Христос извършил пасха в дома на един жител на Йерусалим. Преди вечерята Той умил краката на апостолите и казал: ''не дойдох да служа, а да послужа''.

След като завещал новата заповед за любов към всички, Христос заявил на учениците Си, че ще бъде предаден. В недоумение те питали, кой ще стори това. Запитал и Юда, и Христос му отвърнал тъй кротко, че другите не разбрали. Юда станал, излязъл и те помислили, че отива да прави покупки, понеже той бил ковчежник.

След вечерята Христос с апостолите отишли в Гетсиманската градина, за да се помолят. В този момент в градината нахлули римски войници, водени от Юда. Той се приближил до Иисус, целунал го и казал: "Аз дойдох, Учителю!" А Иисус го запитал: "Юда, с целувка ли ме предаваш?“

Рано сутринта на Велики четвъртък или през Велика събота се боядисват яйцата, първото от които трябва да е червено. С него се прави кръст върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което досега е стояло в къщата, за да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.

По традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника, който символизират тялото на Иисус Христос, така, както боядисаните в червено яйца - кръвта му.

c