Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

След Covid-19 ще сме по-добри – в това вярва д-р Вал, български лекар в Лондон

Д-р Валентина Михайлова-Николова е български лекар във Великобритания. За пациентите си тя е д-р  Вал. Напуснала е България преди 25 години. Работила е на три континента- Европа, Африка и Северна Америка, преди трайно да се установи в Лондон

Сега тя наблюдава развитието на пандемията от коронавирус по света и борбата с нея. Вярва, че ситуацията ще придобие по-светъл оттенък в следващите 4 до 6 седмици. „Наблюдавам и българските новини, както и тези в САЩ и Великобритания. Мисля, че това, което се прави в България е удивително, уникално за момента в сравнение с останалия свят. Много бързо реагирахме. Бих казала „Браво!“ на нашето правителство“, сподели медикът, който работи в една от известните лондонски болници, има две дипломи за завършено висше медицинско образование- българска и американска и говори пет езика. Специалист е по "Уши, нос и гърло“.

Д-р Вал разказа за читателите на Про Нюз Добрич за борбата с Covid-19 във Великобритания:

Според Вас ранното предприемане на строги мерки от България и това, че Великобритания се забави като първоначално разчиташе на колективен имунитет, ли е основната причина за разликата в броя на заразените и починалите?

Не мисля, че Великобритания се е забавила, макар в медиите това много да се тръби. Говоря от първо лице, зная какво се случва в болниците. Не е точно така, както се представя. На англичаните им трябваше време максимално да се организират. Но в момента нещата са под контрол. Да, трудно е. Но е така във всяка точка на света, където вирусът е разпространен. Според мен в Англия се опитаха да обхванат по-голяма част от населението, за да помогнат максимално. Но е изключително трудно, защото говорим за многомилионен Лондон, където болниците са препълнени. Като човек, който е от другата страна на бариерата, съм категорична, че не е лесно да се обхванат всички тежки случаи. От това, което виждам, смятам, че се прави максималното.

Каква е организацията за приемане на болни със симптоми на Covid-19, за консултация на пациенти?

Мисля, че организацията е на изключително ниво. През последните 4 седмици всички отделения бяха преструктурирани. Имам лични наблюдения за това. Медицинският персонал от едни отделения беше прехвърлен в други, някои бяха затворени. Направиха се кордони от полиция, медицински работници. Целият поток от пациенти, които идват с коронавирус или със симптоми за това, се вкарват в специален коридор и се поемат от съответното звено. Има линейки с екипи, които са напълно оборудвани с маски, специални защитни облекла. Те посещават най-тежките случаи в Лондон. Разбира се, не могат да се обхванат всички, но те се опитват. Правят максималното за момента.

Осигурени ли са защитни облекла за медиците?

Там, където аз работя, има всичко. Има специални маски. Дори ходихме на курсове, които продължаваха между 2 и 4 часа. Явявахме се на специален тест, за да може тези маски да бъдат пригодени за работа с по-тежките случаи, така че да не се допусне пропускане. Маските са много специални. Те се адаптират в зависимост от анатомичните особености на съответния медик.  Има специални горни облекла, ръкавици, маски. Първите дни, преди шест  седмици, нещата не бяха толкова ясни. Специалист съм по уши, нос и гърло и винаги е възможно пациентът срещу мен да ми предаде вирус. Затова маските са много важни и аз винаги съм работила с маска. След това вече със специалната маска, която има малка клапа за вентилиране на въздуха. Виждам, че подобни се използват и от медиците в България.

Как можете да обобщите наблюденията си от толкова много заболели с Covid-19. Какви са симптомите на вируса?

Тази тема се коментира много широко през последните няколко седмици. Именно в това е трудността в борбата с този вирус, защото симптомите са много атипични и различни. 70 на сто от пациенти не могат да дишат. Но има и пациенти, които постъпват само с главоболие. Други, например, са основно с кашлица и нарушено обоняние. Аз също видях няколко, които от две седмици нямаха обоняние и имаха изключителни болки в синусите. Много ме учуди симптоматиката на младо момче, което беше получило парализа на лицето и внезапна загуба на слух. Симптомите са много различни. Затова е толкова трудно да се диагностицира вирусът и да се вземат мерки веднага. Има много различни състояния, различна е клиничната картина при всеки. Бих казала, че в едно четиричленно семейство може тримата да са с Covid-19, но с различна симптоматика. Затова е толкова трудно.

Какво е общото при случаите на починали, които са диагностицирани с вируса?

Внезапно се появява дихателна недостатъчност в различна степен и силно главоболие. Повечето от тях губят съзнание, кашлицата е много тежка, имат кървене. Тези, които се приемат, са най-тежко болните. Някои от тях се поставят на вентилация, а други не. Просто симптоматиката е много атипична. Хора с предишни заболявания – диабет, високо кръвно, с наднормено тегло са много предразположени. Пациентите, които употребяват кокаин и марихуана, са също много засегнати. Бих казала, че 60 % от тях са по-предразположени да се заразят, отколкото младежи, които не употребяват.

В България много се говори за бързите тестове. Във Великобритания правят ли се?

Бързите тестове не могат точно да определят дали има заболяване или не, но могат да дадат насока дали човек е бил в досег с Covid-19, има ли антитела.   Другите тестове се правят в болницата и се вземат от носоглътката. Но за тях са нужни 4 дни, за да излезе резултатът. От това, което аз наблюдавам, мога да кажа, че правителствата и в България, и в Англия, се справят много добре. Макар и със забавяне, макар и трудно, но говорим за многомилионна Великобритания. Прави се максималното, което би трябвало в момент на пандемия. Но, хората, като цяло са изплашени, което е нормално.

Как реагират хората в Англия? В България мнозина считат, че няма нужда от толкова строги мерки и искат по-скоро да бъдат отменени. Според Вас трябва ли да се спазват тези ограничения и да се удължат строгите мерки?

Мисля, че трябва да се спазват ограничения в определени граници. Но, в един момент цялата тази икономическа машина трябва да се рестартира. Това е моето мнение. Но към момента това е най-правилното нещо.

Как се отрази тази криза на обществото? Какво изведе на преден план? Успя ли да го консолидира?

Мисля, че глобалната пандемия събра хората, обедини ги. Както и семействата. В по-големия им процент, разбира се, защото винаги има изключения. Виждам в опашки в супермаркети, на бензиностанции, че хората са някак по-толерантни, по-уважителни. Всеки прави път на другия. Говоря за Англия, но вярвам, че е така и в България.

Според мен, трябва в България по-малко да се говори за смъртните случаи и да не се плашат хората. Защото, когато всичко свърши, това би могло да доведе до психологически проблеми. Особено при младите хора и децата, които са с най-крехка душевност.

Това че премиерът Борис Джонсън беше в болница, че принц Чарл беше положителен за Covid-19 как се отрази на обществото. Консолидира ли го повече?

Всички им пожелаваха бързо оздравяване – във всички медии, платформи, всички – от обикновените хора и до политическата му опозиция, пожелаваха на премиера да се оправи. И към двамата имаше пожелания да се възстановят и да продължат напред. В продължение на дни цялата преса беше изпълнена с пожелания за оздравяването им. Имаше много положително отношение към тях.

Кога, според Вас, ще се рестартира системата?

Мисля, че това ще се случи до няколко седмици. В някои държави дори вече започнаха – във Франция, Испания започнаха да намаляват тази строгост на мерките, с която се започна. Много от фабриките започват малко по малко да възстановяват работата си. В хранителната промишленост много звена въобще не са спирали. Те се опитват да предпазват хората – всички са с маски, ръкавици, специално облекло. В Англия не спират камионите, машините за пътно поддържане.

Какво е във Великобритания отношението към хората на работещите на „първа линия“ в борбата срещу коронавируса?

Уникално. Навсякъде имаме предимство. В няколко магазина можем да пазаруваме, без да чакаме на опашка. Ако няма стоки от първа необходимост, за хората от здравната система те са осигурени. Има специални щандове за нас. На бензиностанциите – също се ползваме с предимство. Всеки четвъртък цяла Англия излиза навън в 20 ч. и всички започват да ръкопляскат на медицинските работници. Много бих такова нещо да се случи и в България. Защото, струва ми се, че лекарите не са достатъчно оценени. Често се показват негативи, но смятам, че сега акцентът трябва да е върху това, което ние правим. Защото това е наистина уникално.

Доколкото зная учени в Англия работят върху създаването на лекарство. С какво се лекуват пациентите с коронавирус?

Това също много се коментира. Още няма разработено лекарство за Covid-19. Но когато се приемат пациентите, се прилага мащабна терапия. Тя обхваща антивирусно лечение, терапия с антибактериални препарати.

Препоръчвам на моите пациенти да си купят кислородна вода и да я смесват с обикновена вода в съотношение 1:4 и да промиват устната кухина, където се смята, че вирусът живее около 4 дни, ако е попаднал там. Смесват се една доза от 10 мл 3-процентова кислородна вода и пълна чаша от 100 мл вода. Това препоръчвам на своите пациенти за 7 дни. Използвам това средство от много години за профилактика и почистване на устната кухина. Доказано е.

Лекарство за Covid-19 още не е измислено, но ние много можем да помогнем. Антивирусна и антибактериална терапия, плюс допълнителни други медикаменти, които се счита, че могат да помогнат. Много хора – 85 % от заразните се оправят, голяма част са безсимптомни. Така че, трябва малко да успокояваме хората. През последните 6 седмици бях свидетел как мнозина „се филмират“, изплашени са и това не е добре.

Какво е Вашето пожелание в тази ситуация и преди Великден?

Пожелавам здраве и кураж!

c