Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Пожарната в Добрич с апел към гражданите за Великденските празници

Предстои честването на Великденските празници, които тази година ще бъдат отбелязани в условията на извънредно положение, посочват от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” в Добрич. Вратите на православните храмове ще останат отворени, но при спазване на строги мерки за сигурност, като не трябва да бъде подценявана и пожарната безопасност в тези празнични дни.

За осигуряване на пожарната безопасност на територията на област Добрич в дните преди празниците пожарникарите провериха 44 църкви, манастири и параклиси. При проверките е акцентирано на осигуряване на условия за успешна евакуация от храмовете – да има свободен, осветен и обозначен достъп до всички изходи от сградите, изправността на електрическите съоръжения и инсталации, изправността и наличието на уреди за първоначално пожарогасене. Всички длъжностни лица са инструктирани за адекватни действия при пожар. 

При отбелязването на празника християнската традиция изисква спазването на определени ритуали, един от които е паленето и пренасянето на горящи свещи от църквите до домовете, което крие риск от повишаване на пожарната опасност и възникване на запалване и пожар. Много хора палят свещи и кандила вкъщи, които остават без наблюдение. Откритият пламък лесно запалва намиращите се в близост горими материали.

Огнеборците напомнят, че не трябва да се подценява опасността от пожар. При посещението на църковните храмове да се спазват установените в тях противопожарни правила и норми. Най-често причината за възникване на пожар вкъщи, на работното място или друго закрито помещение се дължи на човешката небрежност.

РДПБЗН-Добрич апелира към всички граждани на областта:

  • - да не се изхвърлят безразборно горящи свещи и клечки кибрит
  • - горящите свещи да се поставят на безопасни места, върху негорими подложки на разстояние от горими материали
  • - да не се допуска деца сами да палят свещи и клечки кибрит
  • - в храмовете мислете за своята безопасност и тази на хората около Вас

В случай на пожар трябва да знаете, че е много важно да запазите спокойствие и да не изпадате в паника. Паниката много бързо се предава на околните и пречи на взимането на правилни решения. Не губете самообладание, а незабавно изберете тел.112 и съобщете: къде гори, какво гори и има ли хора в опасност. Уверете се, че знаете къде точно са изходите и пристъпете към евакуация на хората от застрашените помещения. При възможност за извършване на гасителни действия започнете пожарогасене с налични пожарогасителни средства – пожарогасители или вътрешни пожарни кранове, но не правете компромис със собствената си безопасност.    

Запомнете: преди да предприемете гасене, ако в близост до пожара протича ел. ток, първо изключете захранването, ако не успеете, то тогава единственото безопасно гасене може да се извърши с прахов пожарогасител.

Ако не могат да се извършват гасителни действия, напуснете горящото помещение по най-краткия и безопасен път за евакуация, като след себе си затворете вратата на горящото помещение. 

При преминаване през задимена среда или влизане в задимено помещение се движете с приведено ниско към пода тяло, където димът е по-рядък и с ръка се опирайте по стената, за да намерите изхода.

При отравяне с въглероден окис пострадалите се изнасят на чист въздух, разхлабват се дрехите им и се оставят в покой. При необходимост се извършва изкуствено дишане “уста в уста” или “уста в нос”. Дават се течности и се транспортират до болнично заведение.

Ако в горящото помещение има деца, търсете ги в ниши, зад шкафове и на други места, където биха се скрили.

На територията на областта на денонощно дежурство са 28 противопожарни и спасителни автомобила. Съставът на дежурните смени е запознат с оперативната обстановка, начина за водоснабдяване и пътищата за достъп. Служителите от РДПБЗН в Добрич се надяват, че запознати с противопожарните правила сте по-уверени в безопасността си и умело ще се справите в ситуация на пожар. Огнеборците отправят пожелание за безаварийно посрещане на празниците.

c