Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

ОбС – Добрич отхвърли искането на ГЕРБ (СДС) за спешно приемане на мерки в кризата

Общинският съвет на Добрич не прие предложението, направено от общински съветници от Местна коалиция ГЕРБ /СДС/ две докладни записки с мерки в подкрепа на бизнеса и гражданите в извънредната ситуация да бъдат разгледани на днешното заседание. Предложението бе направено от съветника Георги Друмев. Той посочи, че Правилникът за организацията и дейността на ОбС позволява това предвид извънредната ситуация. Стана ясно, че част от мерките са гледани от бюджетната комисия към ОбС и временната комисия и на Председателски съвет. Въпреки това предложението не бе прието и двете докладни записки с мерките ще бъдат гледани на редовното заседание на ОбС на 28 април.

С едната докладна записка се предлага мярка, свързана с наемите за общински жилища. Тя предвижда намаляване еднократно с петдесет процента дължимата за един месец наемна цена при условие, че поне един  член от семейство или домакинство с установени жилищни нужди е останал без работа и е регистриран в „Бюро по труда“ през  периода на извънредното положение, с изключение на наемите, заплащани по Закона за хората с увреждане и отпускането на целеви помощи по чл. 72, т.5.

Втората докладна е с икономически мерки в подкрепа на малкия и среден бизнес, предложени от временната комисия, която е провела две заседания – на 8 и 10 април. Едната мярка, която предлага комисията, е освобождаване изцяло от заплащане на дължимите наеми за целия срок на обявеното извънредно положение на всички търговци, наематели на общински обекти на територията на Община град Добрич, чиято търговска дейност е преустановена в резултат на приетите нормативни ограничителни мерки. Втората мярка предвижда намаляване с 50 процента на дължимите наеми за целия период на извънредното положение за всички търговци-наематели на общински обекти, чиято търговска дейност е намаляла с минимум петдесет на сто в резултат на приетите нормативни ограничителни мерки.

c