Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Как правилно да сварим яйцата за Великден без да се пукнат

Преди Възкресение, за мнозина предстои едно от най-приятните занимания около печката – варенето и боядисването на голям брой яйца за най-светлия християнски празник - Великден. Със сигурност, за нямащите достатъчно опит в този вид дейност, варенето на яйцата рядко се получава без да има нито едно пукнато. Следващите съвети не гарантират, че ще имате 100% здрави яйца за боядисване, тъй като до голяма степен това зависи и от самото яйце. По-същественото е, че ще знаете какъв е правилният начин и ще направили всичко, което зависи от вас.

Ето и основните подготвителни указания:

  • Използвайте яйца с бели черупки, защото цветовете им ще бъдат по-красиви, отколкото ако трябва да боядисвате жълти яйца. Ако не намирате яйца с бели черупки, тогава потърсете възможно най-светлите жълти яйца за целта.
  • Не варете яйцата в твърде голяма тенджера и по твърде много. В голямата тенджера има шанс яйцата да се удрят едно в друго и така да се счупят. Ако не искате да хабите ток за два пъти или три пъти варене, може да сложите част от яйцата в мрежичка, или да ги разделите с хавлиени кърпи. Друг нелош вариант е да използвате кошничката, в която пържите картофи, или тази, в която задушавате зеленчуци, за част от яйцата. Кърпата на дъното също е задължителна.
  • Добавете във водата сол и оцет. Те също ще предпазят яйцата от напукване, а оцетът ще помогне и за по-лесното им обелване след това.
  • Варете на умерено-ниска температура. След като водата кипне, намалете котлона и оставете водата да къкри. Нужни са ви 8-10 минути, за да бъдат готови.
  • Яйцата трябва да бъдат със стайна температура, когато ги слагате за варене. В никакъв случай не допускайте голяма температурна разлика, защото тогава със сигурност повечето яйца ще се напукат.

Най-добрият метод, изпитан в практиката

1. Почистете идеално яйцата и, разбира се, ги оставете да бъдат със стайна температура.

2. Сложете ги в неголяма тенджера, покрийте ги с вода и оставете водата да заври. За 12 яйца са ви необходими 1 1/2 л вода.

3. След като водата заври, махнете тенджерата веднага от котлона и я оставете похлупена за 17 минути.

4. След 17-ата минута извадете внимателно яйцата и ги прехвърлете в купа с ледена вода. Най-добре да има и допълнително лед в купата, защото водата бързо ще се стопли от сварените яйца.

5. След като яйцата се охладят напълно, са готови за боядисване.

С този метод получавате идеално сварени яйца с минимални щети. Опитайте!

Ценен трик: Ако яйцата ви са с печати върху черупката - почистете ги като използвате мека гъба, сода за хляб и топла вода.

c