Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Как да противодействаме на болката и крампите в ставите от артрит?

Артритът е дегенеративно заболяване, което засяга ставите в човешкото тяло и прилежащите им мускулатура и синовиална тъкан. Има повече от 100 различни видове артрит. Трите основни типа са остеоартрит, ревматоиден артрит и псориатичен артрит . Всеки от тях се развива по различен начин, но всички са болезнени. А и могат да доведат до деформация на засегнатите части от тялото и загуба на тяхната функционалност.

Официално изнесени данни на Министерство на здравеопазването (МЗ) сочат, че все повече млади хора започват да страдат от форма на артроза. Традиционно, допреди 20 години, най-честите ‚жертви‘ на артрита са ставали възрастните хора. Но днес мнозинството работи по цял ден пред компютър. А износването на ставите се получава тъкмо от прекомерното им триене една в друга. Което пък може да се случи единствено при постоянно седнало или изправено положение на тялото.

Животът с хронична болка и другите изтощителни симптоми на артрит е труден. Дори и да имате невероятен лекар и имате специално разработено лечение, това не винаги е гаранция за успех при справянето със симптомите. Повечето от медикаментозните лечения, предписвани на пациентите, включват кортикостероиди. А те имат странични ефекти, като понижено либидо, депресия, натрупване на излишни килограми и липса на желание за живот. За щастие, пазарът вече е пребогат на натурални средства за облекчаване на ставната болка.

Но как можем да облекчим болката и крампите от артрит в ставите по естествен за тялото начин? Какви промени в начина си на живот трябва да направим? Много ли са трудни?

Прочетете статията докрай, за да научите!

Какво НЕ трябва да правим, за да успокоим болката в ставите?

Животът с артрит не е лесен, независимо от възрастта и пола. Изгарящата болка, която води до крампи, схващания и розовина по повърхността на кожата често не просто обездвижват индивида. Те могат и да го обезверят, лишавайки го от присъщата му свобода на движение. Някои се затварят в себе си. Не излизат толкова често и спират да комуникират с околните.

Някои хора, страдащи от артрит, не само мислят, че не могат да спортуват. Те считат, че трябва да водят по-заседнал начин на живот, отколкото е необходимо. Разбира се, важно е да дадете нужната почивка на тялото си след особено активен ден или когато то подсказва, че има нужда от такава. Но това не бива да се превръща в начин на живот. А и винаги можете да приложите средство за успокояване на болката в ставите, като натуралния гел Артровекс.

Но какво друго трябва да НЕ правим, ако страдаме от артрит? Нека научим:

  • Спрете да ядете храна, която ви кара да трупате килограми! Да се храните балансирано и да поддържате нормално тегло е особено важно, ако имате артрит. Излишните килограми могат да причинят прекомерен стрес върху носещите стави, което вероятно ще влоши артритната болка. Дори няколко излишни килограма отгоре може да са прекалено много!
  • Спрете да пренебрегвате физическите си възможности! Точно, както има хора с артрит, които изобщо не спортуват, има и такива, които отиват отвъд своите граници. Трябва да се вслушвате по-често в сигналите на тялото си. Прекаляването с упражненията, колкото и тяхната липса.
  • Спрете да се питате „Защо на мен?“! Артритът може да промени живота ви по някои трудни за преглъщане начини. Намерете начини да се избягвате от този тип мислене. Това няма да промени нищо и дори може да влоши нещата.

Как да предотвратим прогресирането на артритните симптоми и болки?

Хората, диагностицирани с артрит, често се притесняват от прогресиращия характер на заболяването. Те се чудят, дали един ден няма да имат от операция за подмяна на ставите. Като направите няколко прости промени в живота си, можете да избегнете тези притеснения.

Ето 3 лесни съвета за превенция на проресирането на артрита:

  1. Яжте повече студеноводна риба! Определени видове риба, като сьомгата и скумрията, са богати на Омега-3 мастни киселини. Това са здравословните полиненаситени мазнини. Те имат редица ползи за здравето и могат да намалят възпаленията на ставите.
  2. Тренирайте умерено! Упражненията не само премахват напрежението от излишното тегло върху ставите ви, но и укрепват прилежащата им мускулатура. Това ги стабилизира и може да ги предпази от допълнително износване.
  3. Пазете ставите си! Използването на правилни техники при седене, работа или изправяне може да помогне за предпазване на ставите от постоянния стрес.

Бъдете активни всеки ден!

Поддръжката на ставите в изправност е нелека, но не и невъзможна задача. Не засядайте вкъщи, но и не се преуморявайте. Ставите ви ще ви бъдат благодарни с течение на времето!

c