Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Приют за 15 нуждаещи се ще бъде изграден в Добрич

Приют за бездомни лица и семейства с капацитет 15 души ще бъде изграден в Добрич. На заседание на Общинския съвет утре предстои да бъде взето решение Общината да кандидатства по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” за финансиране на дейностите по предлаганата социална услуга. Проектното предложение „Приют за бездомни лица и семейства” трябва да бъде внесено до 30 април.

В докладната записка, която ще бъде разгледана на сесията на ОбС, се припомня, че Общината кандидатства по Оперативна програма „Региони в растеж“ с проектно предложение „Реконструкция на сграда за приют за бездомни лица и семейства“. Процедурата цели осигуряване на подходяща инфраструктура за развитие на нова социална услуга, подкрепа на уязвими  групи от населението в нужда, създаване на условия за социална интеграция на лица в неравностойно положение, допълване на видовете социални услуги, предоставяни от общината.

Подаденото през 2019 г. проектно предложение включва следните дейности: строително-монтажни работи, доставка на обзавеждане и оборудване, упражняване на строителен и авторски надзор на нова социална услуга Приют за бездомни лица и семейства. Предвижда се услугата да бъде разкрита в имот частна общинска собственост – къща, намираща се в град Добрич на ул. „Хан Кардам“ 13, с разгъната площ 365 м2. Жилището отговаря на всички изисквания за обитавана площ и може да удовлетвори потребностите за пълноценна социална интеграция и настаняване на 15 лица.

След приключване на дейностите по ОП „Региони в растеж“, дейностите по предоставяне на социалната услуга ще се финансират по ОП „Развитие на човешките ресурси”. По настоящата процедура не се изисква съфинансиране от страна на бенефициента.

c