Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Общонационална кампания срещу комарите, третират и в област Добрич

Договор за дезинсекционни мероприятия и третиране срещу комари е бил подписан днес (15 април) , от министъра на здравеопазването.

За подписан първия договор за дезинсекционни мероприятия, имащи за цел контрол на комарните популации в страната, съпобщиха от Здравното министерство. Дезинсекционните мероприятия целят превенция на бедствия и ограничаване на рисковете за общественото здраве на територията на цялата страна.

По договора ще бъдат извършени дезинсекционни мероприятия и ларвицидно третиране срещу комари на 767 биотопа с обща площ 332 421, 21 дка. Попадащите в първия етап от обработката са областите:

  • Плевен, Видин, Враца, Монтана, Добрич, Силистра, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Благоевград, София-град, София-област и Кюстендил.

"На територията на страната за първи път се провежда подобно мащабно и по този метод третиране срещу комарите. Средствата са осигурени с решение на Министерския съвет за сметка на държавния бюджет и са в размер на до 1,5 млн. лв.", се казва в съобщението от пресцентъра на МЗ.

До края на следващата седмица предстои да бъдат сключени още 6 договора за извършване на дезинсекционни мероприятия и ларвицидно третиране на биотопите, за всички останали области в страната.

От МЗ уточняват, че площите, които Министерството на здравеопазването възлага да бъдат обработени, са държавна собственост. В тях не попадат площи, които вече са обработени или предстои да бъдат обработени от общините и/или други институции, стопанисващи общински площи за сметка на общинските бюджети.

c