Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Започна публично обсъждане на икономически мерки по време на извънредното положение в Добрич

Отпадане на изискването за заплащане на такси за ползване на сезонни тераси към заведения за хранене и развлечения на територията на Добрич за периода на извънредното положение предвижда Общината. Това е една от краткосрочните икономически мерки, с които ще бъдат подпомогнати  гражданите и бизнеса за по-лесно преодоляване на финансовите последици от кризата, причинена от пандемията от COVID-19. Мерките ще важат за срока на извънредното положение. Пакетът е залегнал в Проект за изменение и допълнение на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община град Добрич, който е обявен за обществено обсъждане.  

Друга мярка е отпадане на задълженията на търговците да заплащат такси за ползване на Центъра за базарна търговия /Битака/ по бул. „Русия“ за извършване на търговска дейност на открито. Предлага се родителите да не заплащат едномесечна такса за ползване на детска ясла и детска градина ако поне един от тях е освободен от работа, регистриран е в Бюрото по труда и таксата не се финансира по друг ред.

Временна комисия в Добрич ще разработи пакет от икономически мерки

В проекта за промени на наредбата се предвижда удължаване на срока за плащане на Такса за битови отпадъци за 2020 г. с 5 % отстъпка до 30 юни. Една от целите на тази мярка е избягване на струпвания на лица пред касите на дирекция „Местни данъци и такси”, банковите офиси и клоновете на „Изи пей”.

Пакет с мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса в Добрич, за справяне с последствията от COVID-19 кризата предлага МК ГЕРБ (СДС)

Предвижда се финансовите средства, които са необходими за изпълнение на мерките, да бъдат изцяло за сметка на общинския бюджет. В проекта за изменение и допълнение на наредбата е посочен минималният размер на намалението на приходите на общината от прилагането им:

- В частта за отстъпката от 5 % за ТБО -  в размер до 49 000 лева;

- В частта за таксите за детски ясли, при пълна посещаемост - в размер до 24 630 лева;

- В частта за таксите за детски градини, при пълна посещаемост - в размер до 99 696 лева;

- В частта за таксите за сезонни тераси към заведения за храни и развлечения - в размер до 20 000 лева;

- В частта за таксите от Центъра за базарна търговия /Битака/ - в размер до 600 лева/ м.

Предложения и становища по проекта за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община град Добрич ще се приемат в 14-дневен срок. От Общината посочват, че се налага приемане на предложеното допълнение в най-кратък срок и че това е изключителен случай по смисъла на Закона за нормативните актове.

Припомняме, че на последното заседание на Общинския съвет в края на март по предложение на групата съветници от Местна коалиция ГЕРБ /СДС/ бе сформирана Временна икономическа комисия, която да разработи икономически мерки в помощ на малкия и среден бизнес и гражданите на Добрич. Предложението за създаването й бе подкрепено единодушно от присъстващите общински съветници.

Пакет от мерки внесоха неотдавна съветниците от Местна коалиция ГЕРБ /СДС/.

c