Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Символично протестират фармацевтите в Добрич

Символично протестират от днес фармацевтите в Добрич в подкрепа на председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова. Това съобщи за Про Нюз Добрич Лалка Стойчева - председател на Регионалната фармацевтична колегия. Пред аптеките се поставят плакати с лика на проф. Стоименова. Протестът се състои в активно почистване на приемните помещения и проветряване. През това време – в рамките на 15-тина минути, клиентите изчакват навън, а фармацевтите, облечени с жълти жилетки, им разясняват за какво е протестът. Аптеки няма да се затварят, посочи Лалка Стойчева.

Проф. Асена Стоименова е обвинена за свои интервюта, в които е посочила „неоснователни твърдения за очаквана липса на медикаменти”, които будели тревога у хората. Определена й е парична гаранция от 20 000 лева.

Ние сме единодушни и напълно сме несъгласни с това, което я сполетява, напълно подкрепяме всичките нейни интервюта, категорична е Лалка Стойчева. По думите й фармацевтите отдавна апелират да се разреши генеричната замяна на медикаменти. „В тази ситуация просто е неизбежно да има липса на някои лекарствени продукти”, посочи председателят на местната съсловна организация. Според нея дори и самият председател на щаба е казал, че субстанциите идват частично от Китай и ще има сигурно недостиг. По думите на Лалка Стойчева проф. Стоименова е била в интервютата си абсолютно балансирана, премерена и не е стресирала някого. Днес фармацевти в Добрич обсъждали изказванията й и с клиенти, които били възхитени от нея, а не изплашени от нещо.

Лалка Стойчева изрази възмущението си и от размера на паричната гаранция. Тя сподели, че фармацевтите ще съберат средства и ще подпомогнат проф. Стоименова, още повече, че е самотен родител с две деца.

Протестът ще продължи докато бъдат снети тези безумни обвинения, категорична бе председателят на Регионалната фармацевтична колегия.

c