Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Как Добрич отбелязва Цветница (+снимки)

Няма примери в 2-хилядната досегашна история на християнството у нас, вратите на храмовете да са били затворени за вярващите. Единствено изключение са най-мрачните години на военни нашествия, когато чуждоверци са посягали на светите места за миряните по нашите земи.

На един от най-светлите Великденски празници - Цветница, във време на обявено извънредно положение в цялата страна, добричките църкви посрещат вярващите, така както винаги са го правили - с благослов и още по-силно упование в Бога.

Като допълнителна превантивна мярка - от здравни съображения, днес в църквите на Добрич не се раздават върбови клонки.

Най-приятното, което може да се види в празничния 12-и април, това е усърдието с което вярващите съблюдават отправените от свещениците препоръки. Репортерска обиколка на Про Нюз Добрич установи, че във всички добрички храмове са поставени дезинфектанти на входовете, а свещениците и свещенослужителите са с маски и ръкавици. Службите се извършват според канона. Дошлите да се помолят съблюдават препоръчаната дистанция. В храм "Света Троица" са се съобразили, отваряйки и страничния вход на църквата, за да обособят влизащите от излизащите от молитвения дом.

За служителите на полицията, най-позитивното в днешния ден е спазването на реда от страна на гражданите. Всички дежурни бяха единодушни, че от началото на църковните служби - в ранните часове на деня, не се е налагало да се намесват. Напротив, вярващите споделят, че им прави изключително приятно впечатление учтивото отношение на полицаите. "Посрещнаха ме с "Честит празник" и на излизане ми пожелаха приятен ден", сподели на входа на църквата "Свети Георги" Георги Станчев от Добрич. "Категорично съм "за" въведените мерки и носенето на маска. Така е в цяла свят с карантината. Нека всички да са здрави. Честит Празник!"

На входа на храм "Света Троица" отец Емануил посреща и миропомазва влизащите. Ето какво сподели той пред наш репортер, за тазгодишното провеждане на Цветница: "Това е своеобразен прецедент за цял свят, не само за България. За тези 2000 години, откакто църквата съществува никога не е била затваряна. В случая храмът пак не е затворен. Хората присъстват на моление.

Божият промисъл е не да унищожи човек, а да спаси човека. Това също в тези дни на болест е изпитание за нашата любов. С тази болест ни призовават – стойте си в дома, молете се в домовете си! И това пак е една Божия повеля, която ние също трябва да спазваме.

Вярвам в здравия разум на хората. То си проличава, не само от днес, а и откакто е въведено извънредното положение. Хората се съобразяват. Винаги има хора, които нарушават тези правила. Слава Богу, те са по-малко. Разумът е повече. Има и полицейско присъствие, но хората сами се организират, за да може всеки по малко да присъства на Светата литургия."

В прекрасното слънчево време на Цветница, една част от добричлии не бяха в храмовете. Съобразявайки се с препоръките, отправени от Националния оперативен щаб и църквата, те бяха избрали да посетят гробовете на близките си. Две усмихнати дами на пенсионна възраст - Донка Георгиева и Райна Балчева, и двете от Добрич, споделиха как приемат различната ситуация и въведените здравно-санитарни ограничения в страната. Д.Г.: Смятам, че е правилно хората да не ходят на църква, както и да избягват събиранията. Взела съм си цветя от вкъщи и ще се разходим в хубавото време за да почистим и прелеем гробовете на близките си. Одобрявам мерките и смятам, че това ще полезно. Р. Б.: Съгласна съм с препоръките да бъдем на дистанция, както и по-рядко да излизаме. За тези, които не ги приемат, не мислят ли, че могат да заразят останалите? Лично аз спазвам нужното разстояние. Щом е казано от специалистите - вслушваме се в това, което са разпоредили."

От свои източници, Про Нюз Добрич научи, че някои добруджанци са се организирали за отбелязване на Цветница традиционния начин - с настроение и хапване сред природата. А тя - природата, се връща към живот. Пролетта в Добруджа неумолимо и красиво настъпва.

По тези земи, Цветница никога не е била отбелязвана по толкова различен начин. Молитвите на огромната част от хората са, възможно по-скоро това да остане зад гърба на нацията, както един прекрасен пример за силата на вярата и ценен урок за поколенията.

Честити и в здраве - за всички!

c