Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Подкрепят финансово 55 000 семейства - родители в неплатен отпуск

По 375 лв. ще получат родители, на които им се налага да излязат в неплатен отпуск, за да гледат децата си. Това съобщи Деница Сачева - министър на труда и социалната политика, по време на съботния брифинг на кабинета.

Условието е, доходът на член от семейството да е 610 лв. - приравнен към минималната работна заплата. За целта са заделени около 20 млн. лв., които е изчислено да стигнат за 55 000 семейства, уточни министър Сачева.

Помощта ще бъде отпускана в случаите при които двамата родители/самотният родител използват неплатен отпуск от минимум 20 работни дни - поради невъзможност за осигуряване на дистанционна работа, не получават други социални помощи, както и в случаите при изчерпана възможност за излизане в платен отпуск.

Помощта следва бъде налична още от следващата седмица. Най-късно през идния вторник, попадащите в тази категория биха могли да кандидатстват за получаването ѝ.

Деница Сачева: Ако говорим за самотен родител - независимо дали това е майка или баща, говорим за максимален размер на дохода, който да има съответният човек - до 1220лв.

Деница Сачева съобщи, че за трети пореден ден се наблюдава намаляване броя на хората, които се регистрират като безработни. В последния работен ден от изминалата седмица, техният брой е бил 3866, от които 2882-ма души са декларирали, че са останали без работа вследствие на въведените ограничителни здравно-санитарни мерки, във връзка коронавирусната епидемия.

Министърът на финансите Владислав Горанов изрази задоволство от обявените мерки от страна на БНБ и търговските банки, които договориха единен механизъм за разсрочване на кредитните задължения - за срок до 6 месеца. Той припомни, че на разсрочване подлежат редовно обслужваните задължения. Всеки клиент може да заяви изрично, че желае да се възползва от предлаганите облекчения. Финансовият министър уточни, че въведената мярка касае задължения до 1 март, с най-много 90 дни просрочие към датата 1 март 2020 г.

На живо

https://www.facebook.com/blitz.bg/videos/661952541017553/
c