Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Лазаровден е. Бъдете в здраве!

Честит имен ден на Лазар, Лазаринка, Лазарин, Лазо, Лале, Лазарка, Лалка

Днешният ден Православната Християнска Църква посвещава на Лазар, когото Исус Христос възкресил на четвъртия ден след погребението му в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство.

Лазар бил родом от Витания, селище близо до Йерусалим. Имал две сестри – Марта и Мария. Иисус Христос много ги обичал и често посещавал дома им във Витания, наричайки Лазар свой приятел.

След  преждевременната смърт на Лазар, поради обичта и съпричастието си към потъналото в траур семейство, Господ плакал, споделяйки мъката на Марта и Мария. Сестрите на Лазар упрекнали Христос, че ако е бил там, брат им още щял да е жив.  Тогава Христос отишъл на гроба на Лазар и три пъти извикал: "Лазаре, излез!". И се случило чудото. Лазар излязъл от гроба така както бил завит с платно на ръцете и нозете и кърпа на лицето. Именно това е моментът, когато всички виждат, че Лазар се е върнал към пълнокръвен живот, а една от сестрите на Лазар - Мария - помазва нозете Иисусови с миро и ги отрива с косата си. В дома цари задушевна радост и християнска обич. Христос е обгърнат от неописуемата признателност и любов на възрадваното семейство и на техните близки.

Лазар напуска Юдея и се отдалечава на остров Кипър, където проповядва Евангелието на кипърци и впоследствие бива поставен за епископ. След възкресяването си той живял още 30 години в строго въздържание. Починал в гр. Китим на остров Кипър, бидейки прославен от Църквата като епископ Китийски.

В народната митология Лазар е границата между земята и отвъдния свят. Освен  на нивите, пасбищата и горите, днешния празник е и на момичетата, които, след като лазаруват, могат официално да се момеят. Вярва се, че словото, изречено на този ден, има магическа сила и освен че ще помогне на девойките да се превърнат в жени, ще помогне и на пролетта да смени зимата. Характерни са три обредни ритуала - лазаруване, избиране на кумица и буенек.

Вярва се, че къщата, в която са влезли и пели лазарки, ще бъде честита през цялата година. Лазарките обхождат горите, реките и ливадите. С песен навлизат в нивите и пожелават богата реколта от раззеленилото се жито.

На Лазаровден трапезата е отрупана с разнообразни постни празнични ястия: зелени салати, баница с лапад, лазарски "плитки", крем-супа от коприва, сладки фурми и варено жито, което се раздава в памет на покойниците.

На този ден празнуват: Лазар, Лазаринка и техните производни - Лазарин, Лазо, Лале, Лазарка, Лалка

c