Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Изложбен площад с творби на изкуството ще радва жителите и гостите на Балчик

Освен плажна библиотека, това лято Балчик вече ще има изложбен площад на произведения на изкуството, който няколко пъти в годината ще променя своя облик. Това сподели за Про Нюз Добрич Мариян Цветков, които от 25 години работи като озеленител към Община Балчик.

Предвидено е той да се обособи до обновената алея между Балчик и Албена.  Там своето място ще немерят творбите на различни автори, които ще представят своите дървени или каменни скулптури, картини, пърформанси.

До това решение се е стигнало след като представители на Община Балчик и творците от града се обединили около идеята, че изкуството трябва да стигне до по-широк кръг от хора. То трябва да бъде изнесено извън изложбените зали, галериите и лъскавите трибуни и да бъде колкото е възможно по-дълго в допир със своята публика. Дори и с хората, които не се интересуват принципно от него.

„Когато човек мине край статуя или картина, той се спира, заглежда се, оценява труда на твореца. И така се учим на красота“ – аргументира идеята за създаване на площада Мариян Цветков. Той смята, че Балчик върви в добра посока, поне в това отношение. А любопитството на хората за срещата с изкуството в градска среда, без да бъдат задължени да влизат в зала, ще провокира желанието на повече от тях да го преоткрият.

c