Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

COVID-19 (тип С) доминира на Балканите, три щама заразяват света

Три разновидности на щама на новия коронавирус COVID-19, разпространени в отделните континенти са локализирали учени от университета от Кеймбридж. Изследователите, занимаващи се изследване движението на вирусната инфекция са съставили карта с генетичната история на вируса - от декември 2019 до март 2020 г., пише в своя публикация от 10 април британският Daily Mail.

При анализирането на отделните щамове, изследователите са стигнали до заключението, че тип А - първичният вирус, който се е прехвърлил върху хората чрез прилепите посредством панголина, не е бил най-разпространеният в Китай. В епицентъра на пандемията - китайският град Ухан, населението е било поразено от щама на вируса - от тип B. Изданието припомня, че разпространението започна в края на 2019 година, в навечерието на Коледа.

При типовата селекция, резултатите са показали, че щамът - тип А се среща основно в САЩ и Австралия. Две-трети от изследваните проби в САЩ са на коронавирусна зараза от тип А. Голямата част от инфектираните пациенти обаче са от Западния бряг, а не от Ню Йорк - най-засегнатия американски щат.

Според д-р Питър Форстър и неговият екип, във Великобритания се разпространява основно вируса от тип В. Щамът е открит в 3/4 от пробите на заразените пациенти на Острова.

В Швейцария, Германия, Франция, Белгия и Нидерландия също доминира тип В, докато в Испания преобладава вирус от тип А. Условно, това е западната част от Европа.

Третият щам - от тип С, е дъщерен на тип Ви разпространението му в Европа е тръгнало от Сингапур. Той се среща и в Италия - най-засегнатата и близка до Балканите държава. Според изследователските данни, това е разновидността, която е разпространена на балканския регион и Източна Европа.

Относно мутационния процес на вируса, учените са на мнение, че COVID-19 непрекъснато мутира, за да преодолее устойчивостта на имунната система на различните човешки популации. 

Учните все пак посочват, че на този етап, мащабите на изследването им са твърде малки, за да могат да бъдат правени категорични изводи. За анализите си, те са използвали проби от 160 пациенти от различни части на света. В работата си, те са адаптирали методи, използвани за проследяване на доисторическата миграция на древните народи. Във времето на представяне на изводите си, те са проучили обновени още 1000 случая на коронавирус до края на март, за да може резултатите им да са доста по-ясни. При първоначалното изследване се е предполагало, най-разпространеният щам в Европа е този от тип С, но впоследствие се оказало, че по-скоро доминира тип В.

Според д-р Форстър, щамът от тип А първоначално е мутирал в тип В в Китай, но тип С - дъщерният щам на тип В, е възникнал извън неговите граници. За учените все още е загадка по какъв начин тип В е изтласкал встрани своя предшественик и е станал по-разпространен в Китай. Според изследователите, с голяма доза увереност може да се твърди, че вирусът от тип В се чувства комфортно в имунната система на жителите на Ухан (в китайската провинция Хубеи), докато на други места по света мутира бързо.

Позицията на изследователите е, че посредством мутация, щамът се е приспособил, за да оцелее и да се разпространи сред други групи от населението в отделните континенти на Земята.

Източник: dailymail.co.uk

c