Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Земеделски производител от Ливан дари лавандула на село край Балчик

500 броя растения лавандула ще красят Сенокос след дарение на земеделски производител. Той е от Ливан, казва се Джимил Митри и от четири години отглежда маслодайни насаждения край балчишкото село. Ще засадим лавандулата пред пенсионерския клуб и алеите на Сенокос, благодарен е кметът на селото Красимир Георгиев.

Джамил Митри сподели, че лавандулата е чудодейно растение, което прави въздуха по-чист, има благотворно и антибактериално въздействие. Качествата й са високо ценени в Япония.

Човек трябва да прави нещо за мястото, където живее, казва той с намерението да направи още дарения.

Избира България пред Ливан, защото харесва страната, а тук го довежда любовта. Жена му е българка, по думите му, най-красивата.

В родната си страна се занимава с птицевъдство, а тук обработва 400 декара лавандула и 120 декара рози. Извънредното положение не му създава проблеми в работата, засега. Около 15 май ще започне розобера, в пиковите дни ще са му нужни до около 50 работници дневно.

Противоепидемичните мерки в България са подобни на тези в Ливан (страна, в която туризмът е основен отрасъл - поради приятния климат и множеството забележителности и места, включени в списъка на ЮНЕСКО за историческо наследство). Няма отворени заведения, можеш да отидеш до работа и за покупки. В средиземноморската страна няма висока смъртност поради COVID-19. Според Митри нацията в държавата от Близкия изток е здрава, защото в менюто й ежедневно присъстват зеленчуците.

Нека Господ да помогне на всички по света, да се справим с този проблем и хората да се върнат на работа, е пожеланието на Митри.

Лавандулата намира широко приложение – в медицината, козметиката, оказва благоприятно емоционално въздействие, използва се срещу насекоми. Свойства: антидепресивно, антисептично, антитоксично, дезинфекционно, дезодориращо, антиспазматично, болкоуспокояващо, нервно-тонизиращо. В Япония са доказали чрез научни изследвания, че линалолът – вещество, съдържащо се в лавандулата, успокоява нервите, премахва натрупалото се напрежение и помага за намаляване на стреса. Веществото се съдържа в аромата на лавандуловите цветчета, затова може просто да засеете лавандула в двора си и да се наслаждавате на благоуханието и красотата й. За да се отървете от стреса в ежедневието може също да разпръснете лавандула из стаята, да си направите ароматна вана с листенца от растението или с лавандулово масло и да релаксирате.

Радио Варна

c