Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Ясно е как ще празнуват Цветница в община Тервел

Променя се създадената в община Тервел организация за празника Цветница, съобщават от кметството. Тя е съобразена с оповестените мерки за провеждане на службите за Цветница и Великден след среща на представители на Светия синод и министър-председателя Бойко Борисов.

От Община Тервел информират за дезинфекционните мероприятия:

• на 10 април залата на Храм „Свети Георги“ в Тервел е обработена с дезинфектант от лицензирана за дейността фирма;

• на 11 април общински служители ще обработят площите около храма с разтвор на хлорна вар;

• на 12 април (Цветница) на входа на храма ще се дезинфекцират ръцете на влизащите вътре със спрей-дезинфектант на алкохолна основа.

Отслужването на литургията ще започне в 9 часа. Няма да се светят върбови клонки и няма да се раздават. На входа ще има служител от общината, който ще пропуска по не повече от четирима души. След гишето за покупка на свещи ще следва дезинфекция на ръцете и влизане в храма. Иконите няма да се пипат и целуват, няма да се внасят цветя. Миряните трябва да напуснат църквата преди да влязат следващите хора, чакащи пред нея. Влизащите в храма трябва да носят маски или шалове.

Призовават се възрастните хора да си останат у дома. Нека в този ден, за доброто на всички, до храма да отидат само тези, които чувстват крайна необходимост да го сторят, призовават от Община Тервел.

По селата, в които се отслужват литургии за Цветница, свещениците трябва да организират службите така, че да не допускат струпване на хора, пипане и целуване на иконите, както и да не раздават върбови клонки.

c