Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Великденски акценти радват жителите и гостите на Тервел

В навечерието на Лазаровден, Цветница и Великден в град Тервел бе поставена тематичната Великденска украса. Тя е разположена в три точки в централната градска част - традиционно пред сградата на Общината, над големия фонтан на площада и в градинката пред читалището.

​И този път, както преди Коледа и Баба Марта, украсата е изработена от отпадъчни и подръчни материали, без да са изразходвани хиляди левове от общинския бюджет. Заданието за вида на украсата е от Община Тервел, а изработката на елементите отново е дело на образователните медиатори, работещи в проект на детските градини, финансиран по ОП НОИР „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“.

​Предстоящият празник Великден символизира вярата във Възкресението, в чудото, в надеждата за по-добър живот за всички нас, посочват от Община Тервел. Това е символиката на елементите от празничната украса: великденските яйца пред читалището са в премяна от традиционни шевици, подредени в две „хора“, представящи идеята за приемствеността в традициите града, „семейството“ на петела, кокошката, малкото пиле, току-що излюпеното пиленце и останалите пъстри яйца са традиционни символи на празника за нас, българите. Символично над кошницата с яйцата е най-големият символ на надеждата - бялата лястовица. Образът на възраждащата се природа е в композициите от цветя и животни, разположени отново в градинката пред читалището. Те вече се използват като кътове за снимки на малките жители на Тервел.

c