Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Удължиха до 13 май противоепидемичните мерки

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев удължи срока на въведените противоепидемични мерки на територията на страната до 13 май 2020 г. Това съобщиха от ресорното ведомство. Срокът съвпада с с този на удълженото извънредно положение.

Припомняме – с мерките се спират учебни занаятия, посещения в детски градини и ясли, провеждането на масови мероприятия, посещенията в  дискотеки, барове, ресторанти и др.

Освен нея министърът издаде заповед, касаеща обработващите селскостопански площи и собствени земеделски имоти.

„Водачите на транспортни средства, превозващи сезонни земеделски работници до обработваемите селскостопански площи, представят служебна бележка от работодателя на сезонните работници, в която е посочен маршрутът и списък на пътниците. Работодателите са длъжни да осигурят на работниците лични предпазни средства, в т.ч. защитни маски за лице и ръкавици. Превозвачът е задължен да дезинфекцира транспортното средство преди отпътуването”, съобщават от МЗ.

В заповедта се казва още: „Лицата, обработващи собствени земеделски имоти, намиращи се извън населеното място, в което живеят, за да преминат през контролно-пропускателния пункт, представят служебна бележка, издадена от кмета на съответната община или упълномощено от него лице, в която се намира обработваемият от тях имот".

c