Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Три минимални заплати за артистите с под 1000 лв/месец

"Това не е социална помощ. Това е грижа в една тежка ситуация", заяви по време днешния правителствен брифинг, министърът на културата Боил Банов.

"Държавните културни институти се обезпечиха до шест месеца, за да нямат притеснения когато подновят срещите си със зрителите. В свободния сектор, в който са заети художници, музиканти, актьори, огромна група хора, ще се приложи за най-нуждаещите се следната мярка - за времето на извънредното положение за 2 месеца плюс още един след това ще се осигури по една минимална заплата плюс осигуровките."

"Това е една много важна подкрепа, за да се премине през извънредното положение. Това не е социална помощ. Това е грижа в една тежка ситуация“, посочи още той.

От подкрепа ще могат да се възползват артистите, които са били с доходи под 1000 лв. на месец през 2019 г., уточни министър Банов.

Министърът на културата беше категоричен, че се работи по разработването на механизми и за след извънредното положение.

"Обмисляме да увеличим бюджетите на културните проекти по Национален фонд "Култура", каза той. Целта е осигуряването на възможност за множество проекти чрез Национален фонд "Култура" към Министерство на културата. Банов допълни, че идеята е най-напред увеличението да бъде именно за бюджетите на тези проекти.

"Досега 10 % от стойността на всеки един проект беше за административни разходи, т.е. за хората, които го движат и измислят. Сега в тази ситуация ще преценим заедно с моите колеги дали да бъдат 25-30% административни разходи, за да създадем устойчивост", каза още Банов.

По думите му, проектите ще бъдат удължени във времето, за да може да има стабилност на екипите, които участват в реализацията им.

"Мислим и занапред, много ключови решения има за момента. Благодаря много на премиера, който постави тази задача да разработим със свободните артисти проект краткосрочен и дългосорчен, който да даде устойчивост. Не просто да спасим сектора, а да дадем възможност за развитие. Благодаря и на министър Сачева", допълни още министърът на културата.

Той благодари и на всички артисти в България за активността, за съхраненото самочувствие и за визията в бъдещото.

"Това не са социални помощи. Това е подкрепа в момента. Специално искам да благодаря на Христо Мутафчиев, който надявам се да ми се обажда по-рядко. Надявам се, че той ще бъде доволен и щастлив от днешното решение, доколкото можем да бъдем щастливи в една такава ситуация", допълни още министър Банов.

Глобяват министър Банов за тютюнопушене, по сигнал на мъж от Добрич

"Извинявам се на обществото, че пуших по време на заседание на кабинета, не е правилно", каза още той. Банов поясни, че сам си е виновен и допълни, че днес ще му бъде връчен актът на Столичната РЗИ. Както вече съобщихме, сигналът за нарушението беше подаден от жител на град Добрич, който сподели пред Про Нюз Добрич, че в края на март е засякъл репортаж от онлайн заседание на Министерския съвет, по време на което министър Банов е пушил.

"Кога ще го платя, ще видя. Малко ми дойде в повече. И заплати няма. Ще видя законовите срокове за плащане какви са", коментира министърът на културата, по отношение на наложената му санкция. .  

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/220995298998973/

Източник: NOVA

c