Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Тъжните ритуали в Добрич се извършват само на гробните места

Дори и при така създалата се извънредна ситуация, Общинско предприятие „Обреден дом” работи без прекъсване и без преустановяване на своята дейност както в радостните обреди, така и в траурната част, сподели за Про Нюз Добрич директорът му Румена Маринова. Тя посочи, че всички заявени погребения в администрацията на Гробищния парк се извършват по утвърден график съгласно уточнени часове. Маринова припомни заповедта на кмета на Добрич Йордан Йорданов, с която са забранени траурните ритуали, поклоненията и възпоменателните церемонии. „Разбира се, ние сме хората, които държим много тази заповед да се спазва и я спазваме стриктно и ежедневно”, посочи тя.

Директорът на Обредния дом обясни, че залите не се използват изобщо. Траурната част е единствено съсредоточена на самите гробни места. Поклонение в зала не предлага нито от общинското предприятие, нито от частните агенции, целта е избягване на струпване на много хора на едно място. Свещениците също извършват църковните ритуали на гробните места. В храм „Архангел Михаил” няма церемонии.

Почти всички присъстващи на погребения граждани спазват необходимата дистанция съгласно указанията и на Националния оперативен щаб, и на местно ниво, но това е въпрос на една лична отговорност, коментира Маринова. По думите й се забелязва, че откакто е обявено извънредното положение на самите погребения присъстват значително по-малко хора. Това ни навежда на мисълта, че гражданите спазват мерките, които са въведени, посочи тя. Според директора на Обредния дом струпвания в Гробищния парк няма, тъй като посещаемостта от както е обявено извънредното положение е ниска.

Искам да уведомя гражданите чрез вашата медия, че по време на създалата се ситуация могат да заявяват услуга, която е предлагана от общинското предприятие, чрез официалния му имейл, който е публикуван страницата на Общината, обясни Румена Маринова. Справки за гробни места и за плащанията за тях също могат също могат да се заявят чрез официалния имейл, по телефон не е възможно това да бъде осъществено. За тези, които не ползват интернет, е обособено изолирано работно място в администрацията на Гробищния парк за пряко обслужване на граждани на място. Прави се дезинфекция буквално след всеки посетител на повърхностите и на подовете в общите части, през които се преминава. Маринова апелира към всеки, посетил това работно място, да спазва противоепидемичните мерки и да носи маска. Всички служители на предприятието са информирани и спазват строгите мерки, използват маски, дезинфектанти за ръце, за повърхности, за да предотвратим разпространяването на инфекция, допълни тя.

Залите не се използват изобщо. Траурната част е единствено съсредоточена на самите гробни места. Поклонение в зала нито ние, нито частните агенции предлагаме с цел избягване на струпване на много хора на едно място. Поклоненията са извършват на гробното място ,свещениците там извършват и църковния ритуал. Храмът „Архангел Михаил” също не извършва церемонии. Правено е и преди обявяването на извънредното положение, имало е хора, които са пожелавали да е на гробното място.

c