Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Семейна ферма „Милкана“ отвори млекарница и в Добрич

Семейна ферма „Милкана“  помага на добричлии да си припомнят забравения вкус на истинските млечни продукти – ръчно месен кашкавал от краве мляко, прясно мляко без консерванти, сирене, което може да засити глада ти дори без топлия хляб. Тук ще намерите продукти, които до скоро можеха да се открият само на фермерския пазар в Добрич или в млекарницата в с. Стожер, където са позиционирани фермата и мандрата.

„Милкана“ най-после намери своето постоянно местенце и в Добрич, за радост на жителите на града, за които появата на млекарницата е удобство. И шанс за повече хора да се насладят на истински натуралните стоки.

„Всичко започва през 2004 година, когато родителите ни  - Милка и Васил - закупуват първите крави. Те са стожерите. А кравите бяха голямата мечта на баща ни – да гледа едър рогат добитък, както казваше той. За съжаление, татко вече не е сред нас “ – споделя с болка Ивелина Господинова, дъщерята, която откриваме в млекарницата в Добрич. „Преди това се занимаваха с отглеждане на пилета. Майка ми продължава и днес, заедно с кравите да се грижи за тях. Всичко, което сме  успели да постигнем, се дължи на усърдната работа – денонощно, без почивен ден, на две  поколения от фамилията – родителите ни и нашите семейства  -  на сестра ми и моето.“

Самата мандра е закупена през 2016 година. Отначало производството е било за лична консумация и за приятели. Едва през 2017 година започват да преработват по-големи количества и тогава – на 02.08.2017 година се появява първата млекарница на фамилията в с. Стожер. Година по-късно решават да предложат своя стока и на фермерския пазар в Добрич, благодарение на който повече хора  успяват да опитат истинския вкус на млечните продукти, които семейството произвежда.

Точно преди началото на пандемията, в бъдещата млекарницата на ул.“Дунав“ 16  в града  тече усилен ремонт. Трудно време за стартиране на бизнес. Само за смели хора, които обичат това, което правят и вярват, че мечтите се сбъдват.

Млекарницата вече е факт. Там се предлага зряло и прясно сирене; прясно и зряло сирене, овкусени със зехтин, риган и босилек; както и с чесън, морков, сухи зеленчуци и зехтин;  кашкавал – ръчно месен, кашкавал с билки – риган и босилек; прясно мляко пастьоризирано; роле - шунка и кашкавал; кисело мляко, малка разфасовка. От вчера, по желание на клиентите на пазара е и новият продукт - кисело мляко един килограм, което се оказва, че е доста търсено и бързо се изчерпва. Цените на които се предлагат продуктите и в двата обекта, както и на фермерския базар са едни и същи и като цяло – достъпни.

Работното време все още не е фиксирано, заради извънредното положение. За сега млекарницата отваря в 9,00 сутринта и затваря в 19.00 ч.

c