Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Малка част не спазват правилата, ще предложа по-строги мерки

Навсякъде градовете са пусти, а в България - все по-пълни. Сега сме на път, сами да провалим всичко, за съжаление.

Ние може би сме единствената държава в Европа, в която има такова движение по улиците. А допреди няколко седмици бяхме еталон за цяла Европа. Мнозина отправяха грешни послания, а хората им вярват.

По този начин коментира ситуацията в страната ген.-майор Венцислав Мутафчийски - началник на Националния кризисен щаб, тази нощ в предаването "Панорама" по БНТ.

При други обстоятелства бих се радвал на хубавото време. То провокира обаче хората да забравят инстинктите си.

Мерките дадоха резултат. Основната цел на тези мерки беше да се държи нисък процент на заразени, за да може здравната система да поеме всички нуждаещи се от медицинска помощ, свързана с коронавируса. В момента няма нито един пациент, който да е оставен извън болницата.

Ние показахме на света, че може да се справи и държава с ограничен ресурс. По думите на проф. Мутафчисйки - една "богата държава лесно може да се справи".

Относно тестовете, той заяви, че те "няма да решат проблема. Това е нова болест и не можем да използваме стадния имунитет. Има много съобщения за РЕзаразяване на хора, които уж са си изградили имунитет. 

Все още не е ясно как ще се държи вирусът при топло и сухо време -  топло и влажно време не му влияят.

Според проф. Митафчийски са необходими още по-строги мерки. Той е категоричен, че е наложително въвеждане на задължителното носене на маски на публични места, както и по-строг контрол за груповото движение по улиците. "И ще ги предложа на правителството", заяви той.

"Толкова много хора спазваха тези правила - предимно младите. Малка част ги нарушават и ще провалят целия успех. Това е моят начин на разсъждение", заяви началникът на Щаба.

c