Водещи новини Общество

Ученичка от Добрич с отворено писмо до президента, за да има България трети космонавт

В навечерието на Деня на космонавтиката двама български ученици, единият от които от Добрич, написаха писмо на президента Румен Радев. В него те настояват до края на 2021 г. страната ни да е станала пълноправен член на Европейската космическа агенция, а до 2025 г. вече да имаме трети излетял космонавт. „Ние сме готови да се борим за нашето място в Космоса”, заявяват Татяна Иванова и Георги Кацаров, които вече се обучават за космонавти извън страната ни.

Татяна Иванова е на 17 години и е ученичка в Частна профилирана гимназия „Райко Цончев“ в Добрич, а Георги Кацаров е от Пловдив и е на 14 г.

Среща ги тренировъчният лагер, създаден по модел на НАСА в Измир, Турция.

„Искам космическо бъдеще. Нямаме начин, по който да станем космонавти или астронавти, освен ако не вземем гражданство на друга държава или не се преместим да живеем някъде другаде“, казва Кацаров.

„В момента ние сме член на Европейската космическа агенция, но не и пълноправен, което доста ни ощетява, защото не можем да имаме трети излетял космонавт“, коментира Иванова.

Талантът на Татяна вече е забелязан. Миналата година тя премина и през Space Camp USA в Хънтсвил, Алабама, където също получи отличие. Иска обаче да се развива в името на България. „Знам, че струва 1 млн. евро таксата, но ако платим, ние ще имаме моментално човек, който да се обучава. За бюджета на държавата ни това не е много. В момента е много, защото изразходвахме доста средства за коронавируса, но ако сме си наред, това не са много пари“, казва още тя.

Макар дори майка й вече да и е казала, че мечтата й е твърде смела, Татяна вярва. „Не зная дали хората ще оживеят заради този вирус, но смятам, че е хубаво да правим и странични неща, да не мислим само за вируса. Може би този вирус ни забавя доста в момента, но вярвам, че след 1-2 години ще се върнем на подиума с много сили“, категорична е тя.

В писмото си Татяна и Георги обясняват, че ако страната ни е пълноправен член на Европейската космическа агенция, не просто ще имаме трети космонавт, а учениците в страната ще имат възможност да участват в ежегодните космически лагери в Норвегия, които събират деца таланти от цяла Европа.

Ето пълния текст на писмото:

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ПРЕЗИДЕНТА НА Р. БЪЛГАРИЯ – ГЕН. РУМЕН РАДЕВ

Здравейте!

Пишем Ви от името на всички ощетени деца, които нямат възможността да преследват космическата си мечта. Ние сме Татяна Иванова от гр. Добрич и Георги Кацаров от гр. Пловдив. През последните 2 години посветихме живота си и продължаваме да го правим на нашето бъдеще. През 2018 г. Георги бе обявен за “Детски представител на омбудсмана на град Пловдив”, а Татяна спечели наградата “Млад творец” на Община град Добрич за създаване на положителна нагласа сред младите. Двамата преминахме през много предизвикателства и успешно участвахме в учебно-тренировъчния космически лагер по модел на NASA – Space Camp Turkey в гр. Измир, Турция, където Татяна беше наградена с медал “Outstanding camper”, отличена измежду над 100 деца от цял свят. Освен това, Татяна Иванова премина и през Space Camp USA в Хънтсвил, Алабама, САЩ, където беше отличена и с “Academy wings”, значка, която връчват само на най-изявените лагерници.

Ние правим и невъзможното, за да се развиваме в научна посока. За жалост, в малките градове няма школи по физика, астрономия, космонавтика, няма АБСОЛЮТНО никаква възможност за развитие. Всички обучения, занятия, начини за обогатяване на знания са концентрирани в големите градове, а добрите преподаватели се броят на пръсти. Изключително щастливи сме от факта, че именно Център за творческо обучение предоставя неповторимия шанс за спечелване на стипендия и посещение на космическия лагер в Турция. Ще Ви зададем няколко въпроса, на повечето знаем отговора, но все още не разбираме защо други неща имат предимство, а нещо толкова важно дори и не се обсъжда!!!

· Защо България не е пълноправен член на Европейската Космическа Агенция?

За да бъдем по-убедителни ще Ви изтъкнем няколко причини, които ни карат да искаме това членство:

· Европейската космическа агенция има 22 пълноправни държави членки, но тъй като България не е такава, ние не можем да имаме трети български космонавт и нашето космическо пътуване е затихнало от 1988 г.!

· НЯМАМЕ правото да кандидатстваме за стипендия за европейския космически лагер в Норвегия.

· Ако България има космонавт, той ще работи за чужда космическа агенция, чрез чуждо гражданство и очевидно няма да има подкрепата на държавата си.

· Защо НИКОЙ не знае за българската следа? Защо в учебниците ни са написани пълни безсмислици и непотребна информация за миналото на другите народи, но не и за нашия?

· Направете проучване и проверете колко български ученици са чували за Асен Йорданов, Виден Табаков, Таня Иванова… Колко ученици не знаят, че имаме двама космонавти и сме третата страна в света, която произвежда космическа храна?

· След среща с различни нации и участие в международни лагери, забелязахме колко грамотни и осведомени са децата от другите страни. Те знаят за успехите на държавата си, имат чувство за принадлежност, имат по-съвременен подход на преподаване и най-вече мотивирани са да надминат всичко, което е сторено до момента в страната им. Как се очаква да напреднем след като дори не знаем, че сме имали участие в космическа програма? Как се очаква да продължим образованието си в родината си след като няма развитие? А най-тъжната част е, че можем и имаме възможността, но лидерите, избрани от нашите родители, поставят други свои нужди на преден план!!!

· Направете една статистика колко от завоюваните медали от олимпиади са от деца от големите областни центрове. Това не е случайно. Именно там има школи и кръжоци, а учители като Теодосий Теодосиев и Георги Бяндов дават всичко, което имат, за да може максимален брой деца да бъдат обучени макар и от различни градове. Още примери за толкова отдадени преподаватели са Ева Божурова и Никола Каравасилев.

Българското образование има нужда от радикални промени. Учениците, родени през 2002 г., са последният випуск по старата програма и са меко казано наказани! Те нямат абсолютно никакъв избор и вариант за изучаване на предмет като профил, който да е с наистина добра и богата програма.

Надяваме се да вземете написаното под внимание и да се замислите, защото ние се събудихме. С вашата или без вашата помощ ние ще успеем, не ни е страх и имаме всичките сили, но Вие ще изгубите най-ценното си – идващото поколение! БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИМА НЕ ТРЕТИ, А ЧЕТВЪРТИ И ДОРИ ПЕТИ КОСМОНАВТ! ДАЙТЕ НИ САМО ОЩЕ 10 ГОДИНИ !!!

Целта на това писмо е да Ви накара да се замислите!

Трябва да се поставят срокове.

Ние, децата на България, копнеем до края на 2021 г. страната ни да е станала пълноправен член на Европейската Космическа Агенция, а до 2025 г. вече да имаме трети излетял космонавт. Може да звучи невъзможно, че и смешно даже, но ние сме готови да се борим за НАШЕТО МЯСТО В КОСМОСА.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.