Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Граждани заличиха вандалските надписи на Паметника на съветската армия в Добрич

Граждани поеха инициативата да почистят вандалските надписи по Паметника на Съветската армия в градския парк в Добрич. Както Про Нюз Добрич вече съобщи, сигналът за вандалския акт е подаден вчера, 8 април, около 14:00 часа. Установено е било, че със син спрей са изписани надписи върху паметника.

Неизвестни са написали „Смърт на окупатора" „Смърт на Альошите", "Стига самоунижение" и „Смърт на комунизма“ от различните страни на монумента.

„Когато вчера един от членовете на младежката организация на сдружение Русофили ни изпрати снимки, че вандали са поругали нашия паметник, бях възмутена до сълзи. Защото няма руско семейство, което да не е дало жертва или ранени в тази война. Затова ние държим да помним нашите дядовци, които са воювали срещу фашизма“, сподели пред Про Нюз Добрич зам.-председателят на руски клуб „Берьозка“ Надежда Ковачева, която днес открихме при паметника. Според нея, посегателството е организирано и не е дело на деца.

„За мен това е организирано, защото един човек това не може да го направи и не е дело на деца. Може би, е организирано от политик-русофоб“, коментира тя.

Вандали изписаха със сини надписи руски паметник в Добрич (снимки)

За случая са информирани Посолството на Русия в България и Консулството на Русия във Варна.

„Вчера кметът Йордан Йорданов даде разпореждане да се почисти паметникът, но това не става лесно. Опитваме се поне да скрием тези надписи“, каза още Надежда Ковачева.

Със заличаването на надписите се е заел Станислав Димитров. „Вчера видях какво е направено на този паметник. С приятел дойдохме да видим какво може да се направи, поне да се скрият тези надписи“, обясни той.

Димитров заяви, че се разграничава от всякакви партийни, политически и други възгледи. Според него обаче в случая става въпрос за поругаване на историята, поругаване на паметта и насаждане на омраза, което не ни е нужно.

Прави го с лични средства засега. Фирма е помогнала с малко материали. Скриват надписите с фасаген, докато компетентните институции намерят вариант паметникът да се възстанови във вида, в който е бил.

„Правя го, за да покажа, че в България живеят българи, руснаци, хора с двойно гражданство, които искат да кажат „Не на омразата“. Ние не сме били родени тогава, но това са символи на хора, които живеят от дълго време тук.

Това е символ на тяхната родина, на техните жертви, а символите трябва да се помнят. Още повече във време, като това, в което сега живеем, хората трябва да са заедно. А, това, което е нарисувано тук е символ на разединение. Всеки има право на позиция. Но да напише на терасата си – да се вижда, че има такива възгледи, да се чувства горд, като се прибере вкъщи. Това, което е направил тук, само показва неговата некомпетентност и нищета.

Това тук е вандализъм и трябва да се разграничи от всичко друго“, сподели Станислав Димитров.

Паметникът на съветската армия се намира на главната алея в парка на Добрич. Изобразява войник, държащ картечен пистолет „Шпагин“, с височина над 7 метра, изработен от бял варовик. Зад него се издига двойно по-висок пилон, с червена петолъчна на върха. Местните жители наричат паметника „белия войник“. В основата на паметника са препогребани кости и тленни останки на съветски воини и офицери.

От ОД на МВР съобщиха, че се издирват  извършителите на вандализма.

c