Водещи новини - дясно Здраве

Едва по двама-трима откликват на ден в Добрич на апела за кръводаряване

Граждани се отзовават на апела за кръводаряване, но са малко, не са достатъчно. Това съобщи за Про Нюз Добрич д-р Юлияна Димитрова – началник на Отделението по транфузионна хематология, по-популярно като Кръвен център, на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич.

Припомняме, че на 19 март Министерството на здравеопазването отправи призив да се дарява кръв. В него се посочваше, че всички центрове по трансфузионна хематология в страната алармират за значителен спад на желаещите да станат донори на кръв. Това ограничава възможностите за попълване на депата от кръв и кръвни съставки, необходими в страната ни, казаха от здравното ведомство.

По думите на д-р Димитрова на ден в Кръвния център минават по двама, трима кръводарители. Имало дни, в които нямало и по нито един безвъзмезден такъв. Повечето дарявали кръв за конкретен пациент. Според началника на отделението, за да се покриват нуждите от кръв на болничното звено е необходимо безвъзмездните кръводарители да са поне по 5-6 души на ден.

Най-често кръводарители ставали хора на възраст между 45 и 50 години. Те трябва да са здрави, да нямат заболяване, което да е противопоказно, посочи лекарят. По думите й има и редовни кръводарители, които дават кръв на три месеца, но не като доброволци, а като платени донори. За никого не е тайна, че пред Отделението по трансфузионна хематология винаги има по няколко такива души. Така е и пред всички кръвни центрове в страната, посочи д-р Димитрова. Тя обясни, че сега този поток е понамалял, защото на портала на болницата се извършва триаж и не може да се влиза безразборно. Лекарят не можа да посочи колко се плаща за сак кръв, тъй като донорът и нуждаещият се се разбират извън отделението. „Ние нямаме нищо общо, знаем, че съществува такава форма на търговия, но не можем да я спрем”, каза д-р Димитрова. 

Тя изказва благодарност на кмета на каварненското село Българево Георги Георгиев, който организира акция по кръводаряване сред съселяните си. Както Про Нюз Добрич писа в понеделник кръв дариха петима души от селото, сред които и Георгиев. Той е споделил, че в акцията ще се включат още хора от Българево. Ако има повече такива кметове, които да се отзовават, ще бъде чудесно, посочи д-р Димитрова.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *