Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Две БГ атлетки с квоти за Токио 2021, лято 2022 ще е най-мечтаното и за феновете

Световната атлетика, днес обяви официално, че спортистите с квоти от периода между 1 май 2019 г. и 5 април 2020 г. запазват правото си да бъдат селектирани за включване в националните тимове на страните-участнички в отложените за 2021 г. Олимпийски игри в Токио.

Резултатите, постигнати след 5 април - т.е. в периода 6 април - 30 ноември 2020 г., няма да се считат за олимпийски нормативи за лятната Олимпиада през 2021 година, решиха от Световната атлетическа федерация.

В становището на ръководството на СА се казва, че квалификационният период бива замразен, с цел осигуряването на максимално справедливо разпределение на квотите за Токио 2021, тъй като разпространението на пандемията от коронавирус попречи на много атлети да водят адекватна подготовка, докато други имаха възможност да продължат нормално тренировъчен режим.

Обявеният краен срок за покриване на новите олимпийски квоти е 29 юни 2021 г. - за всички дисциплини. Изключение от правилото ще е единствено най-тежката дистанция в леката атлетика - 50-километровия маратон в спортното ходене. За тази дисциплина, олимпийският норматив може да бъде покрит най-късно до 31 май 2021 г.

Двете най-успешни български атлетки в последните години - Ивет Лалова и Мирела Демирева, са единствените с осигурени квоти за Токио 2021 до момента.

Двете атлетки покриха олимпийските нормативи за участие, през миналото лято. Ивет Лалова покри нормите на 100 м и 200 м, а Мирела Демирева – в скока на височина.

Припомняме, че Олимпийските игри бяха планирани да се проведат от 24 юли до 9 август тази година, но се наложи отлагането им заради мащабите при разпространението на пандемията в Европа и Америка и Австралия. Вече е ясно, че Токио 2021 ще бъде през следващото лято - в периода 23юли - 8 август.

Корекцията на Олимпиадата през идното лято наложи и промяна в датите и за Световното първенство по лека атлетика на открито, което ще се проведе от 15 до 24 юли 2022 година, в Юджийн (САЩ).

С новите обявени дати за Световното първенство се избягва дубъл във времето с други две големи лекоатлетически събития, предвидени за лятото на 2022 година - Игрите на Британската общност в Бирмингам и Европейските мултиспорт шампионати в Мюнхен.

"Лятото на 2022 година ще бъде мечтано за всеки фен на леката атлетика, тъй като в рамките на цели шест седмици ще може да се наблюдават състезания на най-високо ниво. Повече от 70 членки на Световната атлетика ще вземат участие в Игрите на Британската общност и повече от 50 в европейските мултиспорт шампионати." Това заяви Себастиан Коу - президент на Световната атлетическа центала .

Снимка: worldathletics.org

c