Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Кметове на села от област Добрич: Хората спазват противоепидемичните мерки

Спазват ли се наложените противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19 в малки населени места от област Добрич, попита Про Нюз Добрич четирима кметове на села. Оказва се, че хората там са дисциплинирани и стриктно спазват мерките и препоръките в обявеното в страната извънредно положение. Ето какво разказаха кметовете.

"В с. Българево мерките се спазват, няколко пъти благодарих на хората за това по местната кабелна телевизия", сподели кметът на каварненското село Българево Георги Георгиев. Петима души са били поставени под карантина, срокът й вече е изтекъл. Живи и здрави са, посочи кметът. Хората са се завърнали от Франция, Германия, Виетнам, Норвегия, Холандия. Очаква се всеки момент в селото да пристигнат и двама от Германия. Карантинираните се проверявани редовно – от кмета на Община Каварна Елена Балтаджиева и полицията. Ако не ежедневно поне през ден, няма събота, няма неделя, обясни Георгиев. Той разказа, че Балтаджиева държи стриктно да се спазват мерките. Той държи постоянна връзка с нея и я информира за всеки завърнал се от чужбина..

Според Георги Георгиев възрастните в Българево пазарят до 10.30 часа. 80 процента от хората ползват маски и ръкавици, особено тези на повече години. „Разяснили сме им всичко, знаят и се пазят”, посочи кметът. В селото има и доброволци, които се включват ако на някого му се наложи да му бъдат закупени хранителни продукти или лекарства.

Притеснение има, хубаво е човек да се притеснява, смята Георгиев. „Не трябва да си казваме: „Няма такова нещо” или „Това на мен няма да ми се случи”. Защото никой не знае - като стане сутринта може да му се обърне животът на 180 градуса”, допълни кметът на Българево.


Всичко мерки се спазват абсолютно стриктно, посочи Маргарита Стоянова – кмет на село Царевец. Тя разказа, че са се завърнали нейни съселяни от Германия, Швеция, Белгия, Русия и спазват карантинния срок. Проверяват се всеки ден от органите на МВР, най-вече от кварталния, който е на района. Детската градина е затворена, само персоналът е на работа. Маргарита Стоянова е освободила чистачката в кметството да си стои у дома, ходи само на повикване. Самата кметица е на работното си място с маска и ръкавици. Прави се стриктна дезинфекция, имаме дезинфектант, който ни предоставя Община Добричка, сподели тя. След всеки един жител, който посети кметството, се изтриват дръжките и други места, които се пипат. Докторът идва всеки понеделник, също се спазва мярката и болните стоят на два метра разстояние.

Хората си стоят в къщи, по улицата много рядко можеш да видиш някого, посочи Стоянова. Тя разказа, че излизат единствено до хранителния магазин, за да си купят стоки от първа необходимост. На ден дава най-много една-две декларации за ходене до Добрич, и то само на хора, които са за преглед или за лекарства.

По думите на Маргарита Стоянова съселяните й са доста притеснени. „Прекалено много е информацията, която получаваме от телевизията. Тя е и полезна от една страна, но от друга е стресираща, защото чуваме само неприятни неща, нищо добро, което малко поне да успокои хората. От там идва и страхът”, обясни кметицата.


При нас се спазват мерките, каквито са препоръчали от Министерството на здравеопазването, сподели кметът на Божурово Мюзефер Асан. Той разказа, че в селото има няколко души, завърнали се от чужбина, които са под карантина. Имената им и личните им данни се водят в списък, който предава на общината и полицията. По думите на кмета служителите на реда всеки ден обикалят селото, за да видят дали се спазва карантината.

В Божурово има три магазина, заредени са с хранителни продукти, увери Асан. В тях хората пазаруват, като влизат един по един. Не виждам събирания в селото, защото кафенетата са затворени, не работят училището, детската градина, Клубът на пенсионер е заключен, обясни кметът. Той е заключил и централната спирка, защото в помещението преди са се събирали младежи.

На едни не им пука, а други се притесняват, ходят с маски, разказа Мюзефер Асан. Дори местният овчар си слагал маска когато излиза да пасе 10-тина овце. Кметът обясни, че от Община Добричка са им предоставили препарати за дезинфекция. Домашният патронаж работи, и тях сме снабдили с дезинфектанти, маски и ръкавици, допълни той.


Противоепидемичните мерки се спазват и в село Ведрина, увери кметът Красимира Атанасова. По думите й момиче от селото се е завърнало от Франция и вече е изкарало 14-дневната си карантина. Сега се очаквало в селото да пристигне сестра му от Полша, на която също ще бъде наложена мярката да си стои у дома. Хората спазват дистанцията, нужните мерки за дезинфекция са взети. Засега няма проблеми, хората си стоят по къщите, каза Атанасова. Тя сподели, че днес се раздават пенсиите. Самата пощаджийка е взела мерки и е с ръкавици и маска. Тя от рано обяснила на съселяните си, че пенсии няма да се раздават току-така, да стоят на разстояние. В селото има заведение, което е затворено.

„Притеснени са хората. Много им се иска да свърши всичко по-скоро”, каза кметицата. И посочи, че те имат предимство, че могат да излизат в дворовете си. Красимира Атанасова е в очакване да стартира проектът „Топъл обяд”, за който има доста записани от селото, тъй като отговарят на условията и подлежат на този вид подпомагане.

c