Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Изписани са първите двама пациенти с коронавирус в Добрич

Изписани са първите двама заразени с коронавирус пациенти в Добрич. Те са мъж на 33 години, завърнал се от Англия, и друг – на 44 години, прибрал се от Австрия, съобщава bTV.

Както Про Нюз Добрич писа, петима положителни с Covid-19 пациенти бяха лекувани в Отделението по инфекциозни болести на болницата в Добрич. Там е и майката на приетото в петък 12-месечно бебе, но като придружител, а не като болен.

След взети тестове във връзка с критериите за дехоспитализация, бяха изписани двамата мъже. Според последните инструкции, те ще останат 28 дни под карантина вкъщи и наблюдението се осъществява от личния лекар. В края на карантинния период от заразените с Covid-19 ще трябва да се вземе още един PCR текст, за да се получат два отрицателни резултата и да се счита, че пациентът е излекуван.

Очаква се скорошно изписване и на 26-годиша жена от с. Оброчище, която е била във Франция. Нейният 50-годишен баща беше в по-тежко състояние и все още се лекува. Той е в стабилно подобрено състояние, няма температури, но трябва да се завърши курсът на лечение. При него, най-вероятно, това ще се случи към 14-ия ден, тъй като той беше приет с пневмония.

Бебето, което е най-младият заразен с коронавирус в България, е с лариготрахеит. Състоянието му е стабилно.

c