Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Млад мъж е с COVID-19 след 14-дневна карантина у нас

Двайсет и една годишен младеж от Русе е положителен резултат за коронавирус след периода на 14-дневната си карантина. За това информира д-р Маргарита Николова - директор на Регионалната здравна инспекция в Русе, по време на днешния брифинг, съобщава БТА.

От думите на д-р Николова става ясно, че младежът е пристигнал на летище "София" на 19 март т.г., с полет от Англия. Той е пътувал с приятелката си и друг негов приятел. Майка му ги е посрещнала и ги е откарала до село край Русе, където пребивават по време на 14-дневната си карантина.

През това време четиримата не излизат от дома, а храна пред къщата им доставял бащата. Леки симптоми, младежът получава на четвъртия ден (23 март т.г.) - вдига еднократно температура, имал е и лека хрема. Ден по-късно - на 24 март, майка му също вдигнала температура, имала и болки в мускулите, които обаче за няколко дни отминали.

След изтичане на 14-дневната карантина на четиримата, на 1 април майката ги откарва с автомобил до частна лаборатория, за да си направят бърз тест за наличие на антитела. Резултатът при 21-годишния младеж бил положителен, а при останалите трима - отрицателен.

Д-р Николова обясни, че на 3 април на младежа е взета нова проба за PCR-тест, която е изпратена в лабораторията във Варна. Положителният резултат излязъл късно снощи. Предстои, проба за PCR-тест да бъде взета утре и на майката на младежа. Останалите двама няма да бъдат изследвани, тъй като не са проявили симптоми.

Младежът е в добро здравословно състояние, като няма никакви оплаквания. Ще бъде под наблюдение и домашна карантина в продължение на 28 дни. За останалите трима изолацията ще бъде за срок от още 14 дни.

В крайдунавския град това е втори случай на заразен с коронавирус. Първият пациент е бил 51-годишен мъж, завърнал се от Австрия, където работел в ски курорт. В момента той се намира в инфекциозното отделение на Университетската болница "Канев" с едностранна бронхопневмония. По думите на д-р Николова, състоянието му е много добро, а резултатите от взетите проби на контактните лица са отрицателни.

В момента 1161 души са под 14-дневна домашна карантина в района на област Русе. 825 са наблюдаваните, за които срокът за самоизолация вече е изтекъл, уточняват от БТА.

c