Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

COVID-19: Достъп до персонална и обобщена информация чрез ново е-приложение

Новината и подробности за мобилното приложение представи Ивайло Филипов от "Информационно обслужване"

„Реализирали сме мобилна апликация, която е насочена проактивино за това гражданите да информират за текущото си здравословно състояние. В рамките на 10 дни изградихме централен регистър, който да събира информацията и да я изпраща на всички държавни органи, като в първите 48 ч. реализирахме регистъра на всички карантинирани и заболели хора“. Това заяви Ивайло Филипов от "Информационно обслужване" по време на представяне на Националната информационна система за борба с COVID-19 в Министерския съвет.

„Предивидени са в системата и множество интеракции с РЗИ-тата, с личните лекари, , с общините, с пожарната, с полицията и с Гранична полиция. Доброволците също са включени. Целта е да може информация, която е въведена веднъж да се използва от всички звена, на които е нужна“, каза още той.

На представянето присъстват и премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и представители на „Информационно обслужване“. 

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/226578925120741/

Целта на приложението е веднъж въведената информация да има възможност да се използва от всяка структура, без да се губи време. Въведената от ползвателя на приложението информацията се прехвърля към аналитичната част на системата, където се обработва чрез софтуер за анализи - такъв какъвто се използва в Южна Корея, Китай и Италия, Сингапур, Тайван.

При опасения имали ли сме контакт със заразен, е-справка с телефон

Гражданите могат да ползват мобилна апликация, чрез която да получават информация за медицинския си статус, а държавата да предприема превантивни действия.

"Има визуализация през географски карти, така че достатъчно информация да се публикува публично - гражданите да виждат собствения си принос и всеки ден да се вижда информация за карантинирани, заболели, оздравели, смъртни случаи, да бъде презентирана в интернет", обобщи Ивайло Филипов. 

Източник: NOVA

c