Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Община Тервел препоръчва на гражданите си да носят маски

Препоръка за носене на предпазни маски на обществени места публикува в сайта си в социалната мрежа Община Тервел. В нея се посочва, че един от най-оспорваните въпроси през последните дни е този дали е необходимо задължителното й носене за предпазване от коронавируса. Този въпрос се обсъжда и от Световната здравна организация, имайки предвид опита на Китай и другите азиатски държави, които използват предпазната маска като първо средство за лична защита на населението, освен засилената хигиена, пише в препоръката.

„Скъпи тервелчани, за сега носенето на предпазна маска не е задължително, но здравните власти препоръчват на общините да информират населението за препоръчителния характер на тази мярка, особено когато хората се намират в закрити и открити обществени места, в транспортни средства за обществен транспорт”, посочват от Община Тервел. И обясняват, че според Министерството на здравеопазването „обществени места“ са тези места или пространства, които са свободно достъпни и/ или са предназначени за обществено ползване. От кметството информират, че последните проучвания на COVID-19 показват, че може да престои върху метални, пластмасови и стъклени повърхности в продължение на няколко дни при стайна температура. По този начин, при безсимптомното протичане на заболяването, посещенията на обществени места са свързани с повишен риск от заразяване, дори и при спазване на изискванията за дезинфекция между хората.

Носенето на маска, дори и от здрави хора, цели предпазването на устата и носа от случаен контакт със секреции, попаднали върху ръцете, както и за предпазване на околните в случай на безсимптомно протичане на заболяването, пише в препоръката. Като мярка за лично предпазване е и  хигиената на ръцете, която трябва да се спазва стриктно както преди хранене и след посещение на тоалетна, така и след сваляне на защитната маска и след контакт с повърхности и предмети, допълват от кметството.

Лицата със симптоми на респираторна инфекция следва да се консултират с личните си лекари за последващи действия и да ограничат контактите си с цел предпазване на околните от евентуално заразяване с вирусни и бактериални причинители, информират още от Община Тервел.

c