Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Стартира нова програма за предоставяне на грижа в домашна среда

Нова Национална програма „Предоставяне на грижа в домашна среда” стартира Агенцията по заетостта, съобщиха от Регионалната служба по заетостта във Варна. По програмата се осигурява заетост на безработни лица като домашни помощници за предоставяне на персонална грижа в домашна среда на хора с от 80 до 89,99 на сто степен на трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане с определена чужда помощ, и хора над 65-годишна възраст в невъзможност за самообслужване, които не са освидетелствани по съответния ред от органите на медицинската експертиза у нас.

Продължава набирането на заявки по схема „Младежка заетост”. Работодателите могат да подават заявки за разкриване на свободни работни места за стажуване или обучение на младежи до 29 години с регистрация в Дирекции „Бюро по труда” на територията на цялата страна в съответствие с изискванията до изчерпване на финансовия ресурс.

Продължава приемът на заявления от родители за осигуряване на детегледачи по проект „Родители в заетост”. Приемът е до изчерпване на финансовия ресурс. Проектът е съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 и подпомага родителите за по-доброто съвместяване на професионалния с личния живот. Същевременно той предоставя възможност за заетост на безработни лица за полагане на грижи за отглеждане на деца.

c