Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Парадът на лалетата в Балчик тази година е скрит от погледите на ценителите (снимки)

Извънредното положение скри лалетата в Ботаническата градина в Балчик от погледите на ценителите.
Край морето вече цъфтят растенията от колекцията от над 90 сорта. Очаква се в средата на април да настъпи и пикът в цъфтежа на близо 50 000 луковици.

Тази година премиера в градините в Балчик има сортът от божуровидните лалета "Бастия". Той е с двойна чашка, обагрена в оранжево-жълто. С тъмнолилав цвят с бяло ръбче на листенцата е сортът "Мечтано докосване". В Ботаническата градина тази пролет ще ухаят 54 000 стръка цветя - не само лалета, но и зюмбюли, нарициси, фритилария, мускари и други видове.

Предвид обявеното извънредно положение в България, в изпълнение на заповеди на министрите на здравеопазването и образованието и ректора на Софийски университет „Св. Кл. Охридски“ с цел ограничаване на разпространението на коронавирус (COVID- 19) се затварят университетските ботанически градини – София, Варна и Балчик. Забраната за посетителите е с цел опазване здравето на гражданите, гостите, както и на работещите в тях служители. Мерките важат до отпадане на необходимостта им, съобщават от Университетски ботанически градини.

Поради това ботаниците споделят красотата на природата с фотоси и видеоклипове в интернет.

c