Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Матурите се отлагат за 30 май и 1 юни

Ще бъде предложено на социалните партньори държавните зрелостни изпити да се проведат на 30 май и 1 юни, вместо на 20 и 22 май, а изпитите за седмокласниците - на 13 и 15 юни.

Новината съобщи образователният министър Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет по повод правителственото предложение за удължаване срока на обявеното извънредно положение. С оглед на това очакванията са учебните занятия ще се възстановяват на 14 май.

Разменени са съобщения с висшите училища и те няма да имат проблем да си изтеглят кандидат-студентските кампаниите със седмица. Разменят се съобщения и със страните-членки на Европейския съюз. Пикът на коронавируса не сме го достигнали, макар че всички трябва да сме предпазливи, ще има отместване на приема на кандидат-студентските кампании. Готови сме, че ако не се отместят кампаниите в други държави, да издадем по-рано дипломите на дванадесетокласниците.

Няма да има проблем за приключване на учебната година, увери Вълчев, въпреки че призна за проблеми.

Изпитите след 4 и 10 клас на този етап няма да се отменят, но ще бъдат преместени на 29 и 30 май.

„Имахме различия в степента на достигнатия материал още преди карантината. Нямаме единно разпределение на темите в годината. Знаете, че имаше грипни ваканции в различните области. Проведохме разговори и общо взето знаем кой докъде е стигнал. Говорим за система от 700 000 ученици, над 60 000 педагози и близо 40 000 паралелки“, съобщи Красимир Вълчев.

В обучението на електронна среда няма единна организация, защото не може да бъде създадена в дистанционно обучение. Между 30-60 000 деца са включени за преодоляване на трудностите по време на учебната година. Те ще отучват през юни и юли месец, но бройката им е нормална и това се случва всяка година.

"Отказвайки се от единната организация, няма да имаме и единно отучване след възстановяване на присъствените занятия. Факт е, че имаме проблем и без да сме в дистанционна форма на обучение с една част от учениците. Около 11% от децата не учат електронно. За тях също се полагат усилия. С тези ученици работят медиатори и дори помощен персонал. Стартирала е доставката за предпазни облекла за медиаторите", обясни министърът.

По думите му образователната система се справя до този момент. „Децата сега дори учат повече“, коментира Вълчев.

Министърът на образованието не изключи възможността, някои раздели от учебниците да отпаднат от програмата.

Източник: NOVA

c