Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Временна комисия в Добрич ще разработи пакет от икономически мерки

Временна икономическа комисия бе създадена на днешното заседание на Общинския съвет на Добрич по предложение на групата съветници от Местна коалиция ГЕРБ /СДС/. Комисията ще разработи икономически мерки в помощ на малкия и среден бизнес и гражданите на Добрич. Предложението за създаването й бе подкрепено единодушно от присъстващите общински съветници.

Временната комисия е 9-членна, председател е кметът на Добрич Йордан Йорданов. В състава й влизат шестима съветници - по един от всяка група в ОбС. Това са Галин Господинов, Гинка Василева, арх. Нежля Амди-Ганева, Стоян Люцканов, Милко Пенчев и Станислав Илиев. Със заповед кметът ще определи кои ще са двамата представители на Общинската администрация. Решено бе икономическите мерки да бъдат да бъдат изработени след среща с представители на работодателските организации и бизнеса в Добрич.

След обявяването на извънредното положение голяма част от търговските обекти са затворени и не извършват дейност, но ще дължат такси за ползване на тротоари, площади и улични платна, а други ще дължат наем за ползването на общински помещения, предвидени за търговия, заведения за хранене и развлечения или за други нестопански дейности, посочи общинският съветник Зорница Михайлова. По думите й именно това налага в най-кратък срок да бъдат разработени и приети  икономически мерки в помощ на малкия и среден бизнес и гражданите. Михайлова обясни, че на проведените заседания на постоянните комисии някои от мерките са обсъдени и приети.

Съветникът Иво Пенчев посочи, че мерките ще бъдат с хоризонт 12-18 месеца. Колегата му Галин Господинов даде пример какви може да са те – неплащане на тротоарно право за определен период от време, намаляване на наеми и други.

c