Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Медицински персонал от България започва работа в Австрия

С чартърни полети от София и Тимишоара, в понеделник са били транспортирани над 200 здравни работници в Австрия.

Информацията беше съобщена от изданието „Евроактив“.

Австрийската здравна система е пряко зависима от медицинския персонал, идващ от Източна Европа. Голямата част от работниците пристигат, работят в продължение на няколко седмици и се връщат обратно в страните си.

Този понеделник (30 март), с чартърни полети от България и Румъния са пристигнали 231 човека, които да осигурят денонощна грижа за хора, останали без обслужване заради въведените предпазни мерки по време на коронавирусната пандемия.

Местните власти все още няма яснота дали това ще бъде еднократна акция или ще продължи.

Австрийското правителство се опасява, че заради затворените граници на съседните държави, потокът от здравни работници ще секне.

Регионалната търговска камара на Долна Австрия поема разходите на българските и румънските работници за техния престой в хотел, където ще останат под 14-дневна задължителна карантина, преди да започнат работа, съобщава Oe1.

По неофициална информация, очаква се те да останат на работят за повече от предварително предвидения период от 3 до 4 седмици.

Регионът се нуждае незабавно от 70 здравни работници, но са наети повече от 200 като „гаранционна" мярка.

Европейската комисия издаде практически насоки към всички държави-членки, с цел гарантиране на обезпечеността с работници в ключови области, като ангажираните да могат да преминават границата, въпреки наложените ограничения във връзка с коронавируса.

c